Закон і Бізнес


Мінімалка впливає на все


№9 (1307) 04.03—10.03.2017
7431

Пропонується рахувати єдиний податок для другої групи не від мінімальної зарплати, а від прожиткового мінімуму, оскільки нинішні норми ставлять підприємців у нерівні умови.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення зміни до статті 293 Податкового кодексу України (щодо зміни фіксованої ставки єдиного податку для платників другої групи)» (№6096).

Пропонується встановити, що податок для платників єдиного податку другої групи розраховується не від розміру мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня звітного року.

Автори пояснюють, що з 1 січня м.з.п. зросла до 3200 грн., відтак удвічі підвищились і ставки податків. При цьому, щодо платників 1-ї групи було внесено зміни, і тепер вони сплачують податок у відсотках (фіксована ставка) від розміру не  м.з.п., а прожиткового мінімуму. Автори проекту відзначають, що це ставить першої та другої груп у нерівні умови і є грубим порушенням принципів податкового законодавства.

Проект поданий народним депутатам, й навряд чи він подобається Кабміну. Відтак, без активної позиції бізнесу зменшуються шанси на його прийняття.

Тим більш, що голова Державної фіскальної служби Роман Насіров останнім часом намагається виглядати лібералом. Днями він запропонував знизити ставку податку на доходи фізосіб з 18% аж до 17%. Від цього він очікує не зменшення доходів бюджету, а навіть збільшення, вочевидь за рахунок легалізації зарплат.