Закон і Бізнес


Дискредитаційні заяви на адресу суддів є втручанням, — експерт РЄ


28.02.2017 09:37
5114

«Будь-яка публічна заява або вислів представника виконавчої влади, яка дискредитує судову владу, є втручанням в незалежну діяльність судової влади. Це має бути чітко зазначено якщо не в Законі, то прописано в Регламенті ВРП».


Про це заявила експерт Ради Європи Лорена Бахмайєр Вінтер під час обговорення висновку експертів РЄ щодо закону «Про Вищу раду правосуддя» та ключових положень її Регламенту, передає видання «Закон і Бізнес».

Лорена Бахмайєр Вінтер також зупинила увагу на питаннях, які необхідно роз’яснити, а саме щодо співвідношення між дисциплінарною та кримінальною процедурами стосовно судді. На думку експерта, якщо ці дві процедури йдуть паралельно, то тоді при накладенні санкцій треба брати до уваги загальний принцип: людину не можна покарати двічі за один і той же вчинок.

Ще одне важливе питання, на думку експерта – встановлення у Регламенті чітких критеріїв обчислення строків притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Щодо функції ВРП із захисту незалежності суддів Лорена Бахмайєр Вінтер зазначила: «Повинно бути дуже чітке єдине тлумачення, що таке «втручання в незалежну діяльність судді. Якщо суддя працює належним чином, він має бути захищеним, але має бути й відповідальність».

Лорена Бахмайєр Вінтер під час обговорення зазначила, що на сьогодні експерти можуть надати лише попередні коментарі щодо Регламенту, аналітична робота над цим документом триватиме.

«Водночас у Регламенті Ради ми не помітили моментів, які б викликали тривогу чи свідчили про несумісність із Законом «Про Вищу раду правосуддя». У Регламенті високий рівень деталізації процедур, це нам не дуже подобається, але це типово для України і суттєвих проблем не створює», – зазначила вона.

Закон і Бізнес