Закон і Бізнес


Перестарались із покаранням


№9 (1307) 04.03—10.03.2017
10756

Законодавці зрозуміли, що зі штрафами в 320 тис. грн. за не допуск до перевірки трудових інспекторів вони перегнули палицю. Й пропонують виправити ситуацію. Часу обмаль, бо вже штрафують.


В парламенті зареєстровано законопроект групи народних депутатів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та відповідальності за правопорушення у цій сфері» (№6087).

Пропонується зменшити драконівські штрафи за порушення підприємцями законодавства про працю. Замість штрафів у розмірі 10-30 кратної суми мінімальної зарплатні пропонується санкції в розмірі 2-3 кратної величини прожиткового мінімуму. При цьому, відомий стократний штраф (320 тис. грн.) за не допуск трудових інспекторів до перевірки, взагалі скасовується. Натомість за це пропонується карати підприємців на суму до трикратної суми прожиткового мінімуму. 

Разом з тим, передбачено посилення відповідальності посадових осіб Держінспеції з питань праці за порушення проведення перевірок. Посадові особи місцевого самоврядування можуть залучатись до перевірок лише разом із чиновниками Держпраці, а самотужки можуть перевіряти тільки комунальні підприємства.    

Підставою для перевірки є оформлення направлення на перевірку із зазначенням конкретного підприємства. Чітко визначені підстави для не допуску інспектора до перевірки.  

Прийняти відповідні зміни необхідно якнайшвидше. Управління Держпраці в Івано-Франківській області вже вперше оштрафував підприємця на 320 тис. грн. за те, що він не дав перевірити зарплату працівників.