Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 8 (1306). Анонс публікацій


24.02.2017 14:19
3867

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 8 (1306). 25 лютого - 3 березня 2017 року.


Судова влада та реформа

Кандидати до Вищої ради правосуддя розповіли про бачення своєї функції на посаді члена колегіального органу в мотивувальних листах. Однак на двох сторінках неможливо описати ставлення до широкого кола завдань, вирішення яких покладено на ВРП. «ЗіБ» мав можливість поставити кілька додаткових запитань одному з кандидатів — судді Вищого адміністративного суду у відставці, раднику голови ВАС Михайлові Цуркану.

Події, пов’язані з конкурсом, розвиваються швидко, але без значних втрат: із «верховної» дистанції зійшло 105 претендентів. Через тиждень лави тих, хто хоче працювати у Верховному Суді, знову порідшають: Вища кваліфікаційна комісія суддів назве прізвища осіб, які успішно подолали етап іспиту та будуть допущені до наступного — психологічного тестування. Але поки що невідомо, скільки осіб буде відсіяно. Нині ж складається враження, що «кваліфікаційники» вживають заходів, спрямованих на те, аби «конкурсний потяг» залишило небагато пасажирів і всі зобов’язання перед замовниками-реформаторами були виконані. Подробиці читайте у статті «Експрес на замовлення».

Представникам прокуратури не вистачило доводів для того, щоб переконати членів Вищої ради правосуддя в необхідності відсторонити від здійснення повноважень їхнього колегу Павла Гречківського. Натомість захисник останнього дістав можливість обґрунтувати свою позицію щодо кримінальної справи проти його клієнта. Про це читайте у статті «Аргумент недовіри».

Останнім часом набули системного та відвертого характеру випадки тиску на суддів шляхом ініціювання питання кримінального переслідування. Так, окремі учасники процесу, аби домогтися винесення рішення на свою користь, нехтують правами на апеляційне та касаційне оскарження й замість цього звертаються до правоохоронних органів із заявами про вчинення суддею кримінального правопорушення — винесення завідомо неправосудного рішення. Про це читайте у матеріалі «Зона підвищеного тиску».

Оприлюднення Вищою кваліфікаційною комісією суддів даних щодо кількості балів, яку набрав кожен кандидат на червону мантію за виконання тестового завдання, привело до жвавого обговорення цих результатів у юридичних колах, у ЗМІ. Одні раділи за претендентів, інші зловтішалися з того, що деякі служителі Феміди з вищих спеціалізованих та Верховного судів не подолали мінімально допустимого бала. Чи не жалкують «кваліфікаційники» про те, що розсекретили результати тестування? Заради кого з «криміналістів» комісія опустила планку «прохідного бар’єру» та чи вдасться вчасно створити новий Верховний Суд? Ці запитання журналіст «ЗіБ» поставив секретареві кваліфікаційної палати ВККС Станіславу Щотці.

Виходячи з попередньої практики Вищої ради юстиції, можемо сказати: є велика ймовірність, що суддя, який порушив права громадян під час обрання запобіжних заходів, буде звільнений. Водночас наразі члени колегіального органу вирішили взяти паузу, щоб з’ясувати, чи врівноважуються його вчинки подальшими заслугами. Детальніше — «Два боки медалі».

 

Судова практика

Здавна усталеною є міжнародна практика запозичення досвіду та його адаптація до реалій сьогодення. Актуальним це є тому, що різні країни мають свої особливості використання тих чи інших методик. Разом з тим шляхи впровадження зазначених інструментів дуже часто не відповідають реальності, отже, вимагають належної професійної підготовки ініціаторів та авторів змін. Подробиці  у статті «Допомога з-за кордону».

 

Юридична практика

У практиці цивільно-правових відносин часто зустрічаються громіздкі договори, в яких сторони намагаються деталізувати положення, щоб захистити свої інтереси. Проте інколи одних лише істотних умов може бути цілком достатньо. Подробиці читайте у статті «Договір з одного речення».

 

Держава

Податкова міліція не має повноважень, стверджують правники. Водночас із тексту Податкового кодексу, розміщеного на сайті Верховної Ради, відповідний розділ не виключено. Народні депутати пробують унести зміни до кодексу через суд. Тим часом слідчі судді відмовляють фіскалам у задоволенні клопотань, посилаючись на відсутність повноважень.  Подробиці у статті «Міліцію бачиш? А її нема».

Парламентарі хочуть спростити відносини між банками та їхніми клієнтами — дозволити укладення електронних договорів без підпису документа на папері. Експерти побоюються, що «покращення» настане швидше для шахраїв, аніж для громадян. Про це читайте у матеріалі «Підпис он-лайн».

 

Адвокатура

Не лише судді сьогодні відповідальні за утвердження в Україні верховенства права. У питанні розбудови справедливої та доступної системи вітчизняного правосуддя ключову роль мають відігравати й адвокати.  Про це читайте у матеріалі «У фокусі — комунікація».

Обговорення між учасниками позачергового розширеного засідання вищого органу адвокатського самоврядування було дуже активним, а іноді навіть конфліктним. В той же час особливу увагу члени Ради адвокатів України приділили порушенням прав колег, до яких, на думку «самоврядників», причетні слідчі судді. Подробиці у статті «Серцем і душею».

Закон і Бізнес