Закон і Бізнес


Експрес на замовлення

Чому «кваліфікаційники» запобігають передчасному сходженню з «верховного потяга» великої кількості претендентів


Валерій Суховий з Київського апеляційного господарського суду — один із тих, хто набрав високий бал за виконання тесту — 87,75 з 90 можливих.

№8 (1306) 25.02—03.03.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
6955

Події, пов’язані з конкурсом, розвиваються швидко, але без значних втрат: із «верховної» дистанції зійшло 105 претендентів. Через тиждень лави тих, хто хоче працювати у Верховному Суді, знову порідшають: Вища кваліфікаційна комісія суддів назве прізвища осіб, які успішно подолали етап іспиту та будуть допущені до наступного — психологічного тестування. Але поки що невідомо, скільки осіб буде відсіяно. Нині ж складається враження, що «кваліфікаційники» вживають заходів, спрямованих на те, аби «конкурсний потяг» залишило небагато пасажирів і всі зобов’язання перед замовниками-реформаторами були виконані.


Визначений мінімум

Попередньо ВККС планувала, що до кінця лютого більшість кандидатів на посади у ВС уже пройдуть кваліфікаційне оцінювання. А до 14 березня вже мали б бути визначені переможці. Однак через те, що спеціальна перевірка претендентів затягнулася, графік проведення різних етапів конкурсу дещо змінився. І гарантувати, що ВС запрацює у визначений законом строк — з 1 квітня, вже ніхто не береться. Сьогодні, напевно, головною метою є набір хоча б тієї кількості «верховників», яка потрібна для початку роботи ВС, — 65 осіб.

Нині в охочих зайняти крісла в новій установі позаду іспит, який складався з двох частин: анонімного письмового тестування та вирішення модельної справи. Як відомо, до екзамену «кваліфікаційники» допустили 625 осіб. Дюжина з них на іспит не приїхала, відтак автоматично вибула з «верховної» гри.

Найбільше претендентів передумало боротися за посади в Касаційному кримінальному суді — 5 осіб. Також на тестування не з’явилося четверо людей, які висловлювали бажання працювати в Касаційному цивільному суді, двоє «адміністративників» та один «господарник».

У той же день, коли правники відповідали на 120 тестових питань, ВККС визначила мінімально допустимий бал, набравши який особа мала право перейти на другий рівень іспиту — виконання практичного завдання. Нагадаємо: максимальний бал за тест — 90.

Як вирішила комісія, аби продовжувати участь у конкурсі, «адміністративникам», «господарникам» та «цивілістам» необхідно було дати правильні відповіді приблизно на 67% питань (прохідний бал у трьох юрисдикціях — 60), а «криміналістам» — на 60% (для них установлений бар’єр у 54 бали).

Хоча до початку кваліфоцінювання один із членів комісії — Андрій Козлов — висловлював думку, що мінімально допустимий бал усе ж таки має бути високим — не менш як 75. 

Такої ж позиції дотримувалися деякі фахівці, які вважали: для конкурсу до такого поважного органу, як ВС, потрібно встановлювати жорсткі правила. Але комісія оцінила складність тестів та вийшла на згаданий мінімум.Це дало їй можливість відсіяти незначну частину претендентів — 14%.

Чому не 75%?

На погляд окремих експертів, ВККС поставила низьку планку. Вони звертають увагу на те, що законом «Про судоустрій і статус суддів» для тих, хто вперше збирається одягти мантію, передбачено: за результатами кваліфікаційного іспиту вони повинні набрати 75% максимально можливого бала. Інакше вважатимуться такими, що не склали екзамену.

Тому, переконані експерти, аналогічні норми варто було б застосовувати й під час кваліфоцінювання осіб, які хочуть працювати в найвищому судовому органі. У такому разі «мінімальну планку» потрібно встановити на рівні 67,5 бала. Крім того, одним з аргументів на підтримку такого підходу є середній бал, який набрали конкурсанти: «адміністративники» — 70,59, «господарники» — 70,84. У представників кримінальної та цивільної юрисдикцій він трохи нижчий: 64,63 та 64,54 бала відповідно.

Напевно, встановлювати прохідний бар’єр хоча б на рівні 64—70 балів невигідно самій ВККС. Адже в такому разі участь у конкурсі закінчилася б для багатьох претендентів і, можливо, під кінець змагань не залишилося б навіть 65 достойних кандидатів.

Наприклад, якби комісія передбачила для охочих розглядати справи в Касаційному адмінсуді мінімально допустимий бал на рівні 70, то розпрощатися довелося б майже з половиною кандидатів: зі 116 осіб, які складали тести, у «верховній» грі мало б залишитися 63.

Санкції за невиконання

17 лютого, на наступний день після складення тестів, ВККС персоніфікувала результати першої частини іспиту і відсіяла 104 кандидати: 88 з них не подолали прохідного бар’єра, 12 не прибули на тестування, а ще четверо неправильно вписали свої коди у бланк відповідей, що унеможливило підрахунок їхніх балів. 80% тих, хто зійшов з «конкурсного потяга», — володарі мантій, решта — науковці та адвокати.

Ще до розшифрування результатів тестування представники громадської ради доброчесності чи не першими поширили інформацію: мінімальний бал не набрало двоє діючих суддів ВСУ. Таке повідомлення спровокувало появу різких висловлювань у бік служителів Феміди, які не впоралися із завданням. Разом з тим «доброчесники», наче нічого не сталося, закликали громадян і професійну спільноту «не злословити і не принижувати осіб, які зазнали поразки, лише з тих підстав, що вони не набрали певної кількості балів, а подякувати їм за участь у конкурсі».

Після завершення практичного завдання (модельну справу вирішували 520 осіб, один кандидат не з’явився) ГРД приголомшила новиною, яка може поставити під сумнів одне із правил конкурсу — рівність усіх претендентів. Так, на думку «доброчесників», матеріали, що надавались як модельні завдання, «є не просто реальними, а взяті з життя майже без змін», а деякі претенденти брали безпосередню участь в їх розгляді.

«ГРД вважає серйозною проблемою довіри до результатів конкурсного відбору кандидатів до нового ВС те, що окремі конкурсанти отримали несправедливі переваги. В той час як всі учасники мали лише 5 годин на розв’язання модельної задачі — написання судового рішення, деякі з них мали цілі місяці на підготовку відповіді. Дійсно, справи розглядалися цими конкурсантами як суддями в різних інстанціях ще на початку минулого року, і тому весь масив правової інформації був ними опрацьований, а часу на роздуми і обговорення з колегами було вдосталь», — таку заяву розмістив громадський орган на своєму сайті й обіцяв повідомити про реакцію ВККС.

Незабаром дізнаємося, чи вплине такий ексцес на результати конкурсу та чи суттєво порідшають кандидатські лави після виконання практичного завдання. Втім, експерти схиляються до думки, що, напевно, комісія боротиметься за кожного пасажира «конкурсного потяга», адже на кінцевій станції має вийти щонайменше 65 осіб.

Якщо встановити жорсткіші правила «верховної» гри та значно вищі прохідні бали, то, швидше за все, до фінішу необхідна кількість осіб може й не дійти. У такому разі новий ВС не запрацює. Фактично це означатиме, що ВККС не впоралася із зобов’язаннями, які поклали на неї замовники-реформатори. І в такій ситуації «кваліфікаційникам» не уникнути санкцій.

З результатами тестування кандидатів на посади до Верховного Суду можна ознайомитись на нашому сайті.