Закон і Бізнес


Конкурс до ВС: у ВККС відповіли на заяву Ради доброчесності


24.02.2017 09:49
3483

ВККС висловлює здивування заявою ГРД про те, що окремі конкурсанти отримали несправедливі переваги під час вирішення практичного завдання. Комісія запевняє, що при виявленні таких фактів, кандидата перевірять у інший спосіб.


Про це ідеться у повідомлені оприлюдненому прес-службою ВККС, передає «Закон і Бізнес».

Комісія висловила здивування як змістом, так і формою оприлюднення такої заяви. Як запевнили у ВККС, модельна справа для кожної з чотирьох спеціалізацій обиралася автоматизованою системою з десяти можливих варіантів. Тестові завдання були створені командою з близько 110 національних експертів з багатьох українських університетів. Практичні завдання для кожної з чотирьох спеціалізацій були створені групою фахівців Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції». Крім того, неодноразово робилися заяви та проговорювалася на різних круглих столах, конференціях, присвячених конкурсу до Верховного суду, що для другого етапу конкурсу братимуться реальні судові справи.

«Для підготовки матеріалів модельної справи для виконання практичного завдання експертами використовувалися реальні судові справи, які перебували у провадженні судів всіх інстанцій. Факт розгляду суддями справи, яка використана експертами для підготовки модельної справи, не може бути перешкодою для участі цих суддів у конкурсі на заміщення вакантної посади судді Верховного Суду. Об’єктивність проведення іспиту забезпечувалася, зокрема, і конфіденційністю практичного завдання, оскільки воно не було відомо учасникам до початку другого етапу іспиту навіть членам Комісії. Учасникам було заборонено користуватися будь-якими електронними носіями під час виконання практичного завдання», — так коментує цю ситуацію член Комісії Михайло Макарчук.

Як нагадали у Комісії, перевірка підготовлених кандидатами судових рішень та встановлення результатів виконання практичного завдання буде проводитися за єдиною методикою та до персоніфікації результатів.

«Якщо до наступного етапу конкурсу прийдуть судді, які розглядали судову справу, використану для підготовки модельної справи, то члени Комісії, в разі наявності обґрунтованої підозри, що вказаний факт надав цьому судді переваги у виконанні практичного завдання, можуть перевірити наявність практичних навиків виготовлення процесуальних рішень у такого кандидата в інший спосіб», — говориться у повідомленні ВККС.

Закон і Бізнес