Закон і Бізнес


Новий КПК посилить захист громадян від необгрунтованих обвинувачень


В.Загарія: КПК та Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» забезпечать українським громадянам європейські стандарти кримінального судочинства.

20.11.2012 09:00
3226

«Новий Кримінальний процесуальний кодекс - це величезний крок у бік лібералізації кримінального судочинства», - вважає голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України, президент Асоціації правників України Валентин Загарія.


В ексклюзивному коментарі кореспонденту «ЗіБ» В.Загарія зазначив, що КПК та Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» забезпечать українським громадянам європейські стандарти кримінального судочинства. Він також нагадав, що експерти Ради Європи високо оцінили реформаторські новели, які закладені в кодексі його розробниками, назвавши їх прогресивними і революційними.

У той же час він закликав окремих політиків не намагатися піднести новий КПК як загрозу захисту прав та інтересів громадян. «Кодекс забезпечує головне, чого не було в Україні за весь час незалежності: рівність сторін кримінального процесу, - підкреслив В.Загарія. - Реальна, а не декларативна змагальність, можливість самостійно збирати і надавати суду докази, опитувати свідків - вже ці фактори суттєво посилять захист наших громадян від необгрунтованих обвинувачень».

Він назвав необгрунтованими припущення окремих юристів про те, що КПК разом з новим Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» поставлять під контроль адвокатську діяльність. «Головною ідеєю і нового кодексу, і нового закону про адвокатуру є посилення повноважень захисника в кримінальному процесі», - зазначив глава КДКАУ. «Кваліфікованим адвокатам, які перш за все дбають про захист прав і інтересів свого клієнта, КПК надає всі необхідні гарантії для забезпечення незалежності їхньої професійної діяльності, - підкреслив В.Загарія. - А дисциплінарної відповідальності повинні побоюватися лише ті, хто звик здійснювати захист способом, який далекий від законного».

Як відомо, новий Кримінальний процесуальний кодекс України був прийнятий парламентом в квітні цього року і набрав чинності з 0.00 20 листопада.

Закон і Бізнес