Закон і Бізнес


У фермери без освіти


№8 (1306) 25.02—03.03.2017
4354

Народні обранці не підтримали ідею спрощення процедури передачі земель. У сесійній залі просто не залишилося достатньо нардепів, які могли б проголосувати за цей проект.


Відповідну мету переслідував проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» (№2028а), який парламент намагався прийняти у другому читанні.

Також планувалося законодавчо закріпити статус ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Тобто усі ділянки автоматично мали змінити своє призначення.

Крім того, уможливлювалося переоформлення права оренди ділянок, що надані фізичним особам, на фермерське господарство.

Передбачалося продавати земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах. Це, нібито, мало дозволити знизити рівень корупції та збільшити надходження до місцевих бюджетів.

У поєднанні зі скасуванням вимоги щодо наявності освіти та досвіду роботи в аграрному секторі, доступ до земельних ресурсів отримали б більш широке коле громадян. Зокрема, мешканці міст, які ніколи не працювали у сільському господарстві. Хоча, як припускають експерти, насправді вони лише б отримували ділянки сільскогосподарського призначення  у власність чи в оренду, а потім передавали права на них до статутних капіталів великих агрохолдінгів. І, зрозуміло, що цим правом насамперед користувалися наближені до влади чиновники і політики, а також члени їх сімей.