Закон і Бізнес


У фокусі — комунікація

Досвід Канадської асоціації юристів щодо підвищення професійних етичних стандартів і розвитку лідерства перенесли на український ґрунт


Представник Канадської асоціації юристів Шейла Редел звернула увагу на нестандартний підхід до подачі матеріалів.

№8 (1306) 25.02—03.03.2017
ПЕТРО ЛЕВИНСЬКИЙ
7332

Не лише судді сьогодні відповідальні за утвердження в Україні верховенства права. У питанні розбудови справедливої та доступної системи вітчизняного правосуддя ключову роль мають відігравати й адвокати.


Сподівання на реформи

У цьому переконані організатори першої всеукраїнської програми професійного розвитку для правників «Адвокат майбутнього», урочисте відкриття якої нещодавно відбулось у столичному будинку прийомів Уряду. Керівник програми, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зауважив, що величезне значення для життєздатності системи правової допомоги в Україні має залучення компетентних і доброчесних представників юридичної професії.

На його переконання, завдяки програмі українські адвокати отримали можливість учитися та покращувати свої професійні навички на основі найкращого канадського досвіду (в основу програми покладено результати місії Канадської асоціації юристів. — Прим. ред.). «Упевнені, що ця програма сприятиме зміцненню верховенства права в Україні та реформам у сфері правосуддя», — наголосив А.Вишневський.

У проекті «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який підтримав розроблення та впровадження програми, переконані, що сьогодні необхідно інвестувати в професійну адвокатську спільноту, котра відіграє важливу роль у розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні. «В основі будь-якої програми професійного розвитку адвокатів має бути насамперед захист прав людини. Це означає, що адвокати мають розуміти потреби клієнтів, а особливо — потреби вразливих груп населення, адже від цього залежить доступ людей до правосуддя та якість правової допомоги», — зазначила віце-президент Канадського бюро міжнародної освіти, директор проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо, котра переконана в успіху програми.

Будувати мости, а не стіни

Стартові проекту передувала підготовча робота, що тривала понад рік: відрядження до Північної Америки, тижнева оціночна сесія та стратегічні наради, відбірковий конкурс, обробка анкет адвокатів, співбесіди з потенційними експертами та тренерами. «Це перший настільки масштабний проект для юридичної спільноти в Україні, що є не лише платформою професійного розвитку, а й соціальною та інтелектуальною інвестицією», — оцінив програму президент Асоціації правників України Денис Бугай. Він сподівається, що кожен з адвокатів майбутнього має стати агентом змін і лідером нового часу, відповідальним за високі стандарти етики професії.

У фокусі навчання — розвиток лідерства, професійна етика, робота з клієнтом, комунікація з колегами, взаємодія з процесуальними опонентами в суді, а також зв’язки з громадськістю та медіа. Саме на цих питаннях мають зосередитися експерти та тренери чотирьох навчальних модулів програми, що триватимуть протягом 2017 року.

«Ніхто не читатиме лекцій з права. Всі навчальні модулі, які відбудуться у форматі рольових ігор і практикумів, спрямовані на розвиток навичок, насамперед навичок спілкування. Червоною ниткою через усі програми проходитимуть питання етики», — розповіла про підхід до реалізації задумів представник Канадської асоціації юристів Шейла Редел.

«Нині ми мимоволі втягуємось у всілякі баталії, політичні ігри, корпоративні битви. Хоча, будучи представником мирної професії, адвокату необхідно вміти будувати мости, а не стіни й барикади. І такий запит суспільства витає в повітрі, — переконана голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько. — Щоб рухатися вперед, необхідно дивитися в один бік, об’єднувати, бути привабливим та активним. А також уміти віддавати, домовлятися, бути чесним у професії, доброзичливим з оточуючими. Продовжуймо цього вчитися, розуміючи, що зміни в цілому починаються з кожного з нас».

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Програма «Адвокат майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, котрі надають безоплатну правову допомогу за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується урядом Канади.

Мета програми — сформувати професійне співтовариство адвокатів, члени якого будуть активними агентами змін, дотримуватимуться високоетичних стандартів роботи, впроваджуватимуть реформи як на регіональному, так і державному рівнях, будуть готові вдосконалювати єдині стандарти надання правничої допомоги та ефективної реалізації повноважень адвокатського самоврядування.

У січні 2017 року із 707 заявок було обрано першу сотню учасників програми, які протягом року пройдуть навчання в чотирьох містах країни: Києві, Львові, Одесі та Харкові.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

«Завданням експертів програми є адаптація матеріалів, розроблених у Канаді, для потреб українських адвокатів»

Дмитро КУХНЮК, 
експерт програми, адвокат, к.ю.н., керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і партнери»:

— Адвокат майбутнього, на мій погляд, — це професійний юрист, який має не лише ґрунтовні теоретичні знання та розвинуті практичні навички в певній сфері, а й майстерно володіє навичками комунікації та переконання, вміє побудувати довірливі відносини з клієнтом, є лідером у професійній спільноті, активним членом самоврядування та професійних громадських організацій, має високі етичні стандарти, постійно працює над своїм професійним розвитком і самовдосконаленням, усвідомлює важливу соціальну роль адвокатури в демократичному суспільстві, захисті прав людини та здійсненні правосуддя, не байдужий до процесів, які відбуваються в нашій правовій системі та готовий інвестувати свій час у розвиток вітчизняної адвокатури на основі найкращих міжнародних практик.

Програма «Адвокат майбутнього» привабила мене своєю нестандартною концепцією професійного розвитку правника, можливістю особисто долучитися до процесу якісних змін в адвокатурі, роботі в команді з колегами, які є визнаними фахівцями в питаннях адвокатури, очікуванням цікавого та корисного спілкування, можливістю отримання нових знань і навичок. Завданням експертів програми є адаптація матеріалів, розроблених у Канаді, до потреб українських адвокатів, допомога професійним тренерам, котрі, як правило, не є юристами за фахом, у врахуванні адвокатської специфіки програми в навчальному процесі.

«Мені пощастило бути серед колег, які прагнуть якісного розвитку професійної спільноти»

Сергій УДОВИЧЕНКО, 
учасник програми, адвокат, член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, голова АО «Удовиченко і партнери»:

— Програма «Адвокат майбутнього» для мене перш за все цікава з огляду на мою діяльність у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури. Аналіз дисциплінарної практики регіональних КДКА свідчить, що основними підставами притягнення адвокатів до відповідальності є неякісне надання правничої допомоги та неетичне спілкування з процесуальними опонентами.

Отже, навчальні модулі програми, які стосуються підвищення якості правничої допомоги та надання її відповідно до найвищих етичних стандартів, становлять не лише особистий інтерес, а й практичну цінність.

Що стосується етичних аспектів відносин адвоката із засобами масової інформації та спілкування в соціальних мережах, то ця проблема, яка сьогодні об’єктивно назріла, у нас узагалі не врегульована. Тут досить важко провести межу дозволеного, бо де саме вона проходить — питання спірне. Правила адвокатської етики відповіді на нього не дають. Тож сподіваюся, що частина програми «Адвокат майбутнього», яка стосується комунікації та роботи зі ЗМІ, професіоналізму й публічності, використання соціальних медіа, буде корисною в цьому плані.

Взагалі вважаю, що мені пощастило взяти участь у програмі й бути серед колег, які прагнуть якісного розвитку професійної спільноти.