Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 51 (1297). Анонс публікацій


16.12.2016 13:54
3056

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 51 (1297). 17 - 23 грудня 2016 року.


Судова влада та реформа

Якими можуть бути наслідки конституційної реформи? Як чотири касаційні суди вживатимуться під одним дахом? Ці та інші питання цікавлять не тільки володарів мантій. Про минуле Феміди, зокрема адміністративної юстиції, та про майбутнє «ЗіБ» запитав у судді Вищого адміністративного суду у відставці, радника голови ВАС Михайла ЦУРКАНА.

У минулому числі «ЗіБ» опублікував інтерв’ю з головою Апеляційного суду Запорізької області Віктором ГОРОДОВЕНКОМ, який розповів про значення висновку Консультативної ради європейських суддів «Про роль голів судів». У наших читачів цей матеріал викликав великий інтерес, а ще більше виникло запитань. Серед них: як реформа вплине на інститут голів судів та як він розвиватиметься в майбутньому? Тому ми вирішили продовжити тему та звернулись із цими та іншими запитаннями до Віктора Валентиновича.

У день професійного свята працівники суду отримали подарунок у вигляді результатів опитування громадян, яке було проведене для визначення рівня довіри до Феміди. Як з’ясувалося, позитивно ставляться до законників 37% респондентів. До речі, опитували тільки учасників судових засідань. Більше про це у статті «Стандарт довіри».

Відсутність відповідних асигнувань у бюджеті на поточний рік унеможливлює виплату підвищених окладів суддям, які пройшли кваліфікаційне оцінювання. Такої позиції дотримуються в Державній судовій адміністрації. Водночас парламент підготував для розпорядника бюджетних коштів черговий сюрприз. Деталі у матеріалі «Бюджетні гави».

Стандарти суддівської освіти змінюються. Замість тривалих лекцій-монологів викладачів використовуватимуться інтерактивні методи навчання. Володарі мантій не просто будуть слухачами, а активно дискутуватимуть, братимуть участь у моделюванні судових засідань та розглядатимуть відеоситуації, які можуть виникнути під час розгляду справ. Про це читайте у статті «Школа змінює орієнтир».

Основний показник того, чи може людина працювати суддею, — це її відчуття справедливості. Зрозуміло, що оцінити людину на наявність такого чинника досить складно, оскільки моральні цінності — суб’єктивне поняття. Однак, поки суддями будуть просто грамотні юристи без моралі, культури, вродженої інтелігентності, свідомої поваги до інших, їх життя, почуттів, чи зможемо ми отримати те, що називається правосуддям? Та й чи насправді в епоху розвинутих IT-технологій рівень знань є більш об'єктивним показником, ніж морально-етична ментальність? Більше про це у статті «Що у СV твоєму, претенденте?».

 

Судова практика

Діяльність у галузі кримінального права та процесу стає дедалі популярнішою в Україні. Законодавчі зміни 2012 року поставили перед вітчизняними захисниками низку сучасних викликів, зокрема, клопотання в разі наполегливості дієвості адвоката може стати ефективним засобом реалізації процесуальних прав на стадії досудового розслідування. Про це «ЗіБ» розповів адвокат АО «Юрімекс» Андрій ІВАНЕЦЬ.

З метою з’ясування спірних та складних питань, що виникають під час застосування норм матеріального та процесуального права при розгляді справ про корупційні адміністративні правопорушення, в Апеляційному суді Київської області проаналізували причини помилок, що суди допускають у справах цієї категорії. Деталі у матеріалі «Нема поняття — нема порушення».

 

Держава та бізнес

Недавно парламент продовжив мораторій на перевірки з боку органів контролю та дещо обмежив права останніх. Утім, податківці давно навчились обходити заборони. Судова практика також неоднозначна. Та юристи наполягають: треба знати свої права й захищати їх у будь-який законний спосіб. Про це читайте у матеріалі «Допустив — шанс упустив».

Навколо зареєстрованого в парламенті законопроекту про товариства з обмеженою відповідальністю досі точаться дискусії. У тому, що новий акт потрібен, сумнівів не виникає ні в кого. Проте під час обговорень великі корпорації дивляться на документ зі своєї дзвіниці, а малий бізнес — зі своєї. Очікується, що компроміс буде знайдено під час підготовки проекту до другого читання, запланованого на початок наступного року. Детальніше — «І великим, і маленьким».

У травні цього року набрав чинності закон «Про Державне бюро розслідувань». Нині новостворений орган ще не має ні керівника, ні інших співробітників. Отже, важливо ще на цьому етапі розставити деякі акценти щодо його становлення, а також усунути можливі перешкоди, зокрема й законодавчі, що можуть завадити його ефективній діяльності. Про це читайте у статті «Акценти у становленні, або 9 першочергових кроків, які здатні підвищити ефективність діяльності ДБР». 

Закон і Бізнес