Закон і Бізнес


Розпишіться у планшеті


№51 (1297) 17.12—23.12.2016
6523

Пропонується на законодавчому рівні визнати підпис особи на сенсорному екрані та дозволити таким чином завіряти договори. Ініціатори посилаються на європейський досвід, але ігнорують вітчизняні реалії.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до статті 207 Цивільного кодексу України щодо укладання правочинів шляхом електронного підпису на сенсорному екрані» (№5529).

Як йдеться в пояснювальній записці до проекту, його завданням є визначення правового статусу аналога власноручного підпису, виконаного на сенсорних екранах планшетів, смартфонів, касових пристроїв тощо, або іншим способом, узгодженим сторонами правочину, без необхідності укладення окремої угоди на паперовому носії.

Відповідно, пропонується внести зміни до ч.3 ст.207 Цивільного кодексу «Вимоги до письмової форми правочину», в частині, що регулює питання застосування факсиміле. При цьому, якщо нині останнє може використовуватись у передбачених законом випадках або в разі відповідної домовленості сторін, то пропонується, аби «сенсорний підпис» визнавався навіть без окремої домовленості про його визнання, але якщо правочин виконано повністю або частково.

Автори проекту посилаються на міжнародний досвід, зокрема Великої Британії. Щоправда, забувають про вітчизняні реалії, в яких навіть обов’язкова наявність оригіналу підпису та печатки часом не рятує від шахрайських дій.