Закон і Бізнес


Посягнули на таємницю


№51 (1297) 17.12—23.12.2016
7081

Міністерство фінансів України отримає безкоштовний доступ до банківської таємниці та персональних даних громадян без згоди фізосіб. Це, нібито, допоможе йому боротись із зловживаннями в пенсійній та соціальній сфері.


Крім цього, відомство матиме прямий доступ до довідкових систем, реєстрів та банків даних держорганів чи органів місцевого самоврядування, без отримання на це згоди фізичних осіб.

Такі права міністерству пропонується надати в рамках реалізації ним повноважень щодо контролю за дотриманням бюджетного законодавства у частині моніторингу пенсій, пільг, субсидій, соціальних виплат тощо.

Відповідну норму містить проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)» (№5131), яки парламент прийняв у першому читанні.

Зазначимо, що головне науково-експертне управління Верховної Ради звернуло увагу, що згадані питання не є предметом регулювання Бюджетного кодексу. Крім того, порядок надання інформації, яка містить банківську таємницю, врегульовано ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність».

Також за основу прийнято проект «Про внесення змін до Митного кодексу України ( щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення)» (№5369), яким митні електронні системи передаються в сферу управління Мінфіну.