Закон і Бізнес


Викрадачі Різдва


Ось уже 10 років, як Санті-Клаусові вперше показали на двері в Австрії та Німеччині.

№51 (1297) 17.12—23.12.2016
Ганна Логутова, лента.ру
5481

Сяюча вогнями передноворічна Європа завжди була неймовірним видовищем, заради якого в грудні сюди з’їжджаються мандрівники з усього світу. Але останніми роками традиційні святкування суперечать політиці мультикультуралізму. Атрибути християнського Різдва — ялинка, Санта, херувими і навіть щирі привітання — все частіше потерпають від нападок.


Нелегальна Богоматір

Днями суд зобов’язав французьке м.Публіє прибрати скульптуру Діви Марії з міської площі як таку, що порушує загальнонаціональну заборону на демонстрацію релігійних символів у громадських місцях.

Судячи з усього, Пресвяту Діву з Публіє не врятують навіть різдвяні свята. Мер Гастон Лакруа наказав прибрати одну з головних винуватиць майбутнього свята, оскільки за невиконання міською владою рішення суду нараховуватиметься щоденний штраф у розмірі €100. Але чиновник пообіцяв, що Богоматері неодмінно підшукають нове місце десь на приватній землі, що не підпадає під заборону.

Питання формулювання

Головному символу зимових свят у західному світі — ялинці — перепало в Європі найбільше. 1 січня 2016 року прикрашене дерево, встановлене в районі станції метро Клемансо в Брюсселі, хулігани спалили з криками «Аллах акбар!»

У 2012 році в Брюсселі разом зі встановленням «толерантної» ялинки також вирішили перейменувати різдвяні ярмарки в «зимові задоволення». Стверджується, що це делікатне рішення допомогло місту привабити більше туристів, ніж зазвичай: всі захотіли побувати на політкоректному святі.

У Великій Британії запропонували, не чекаючи зіткнень культур, просто вітати один одного із «сезонним святом» замість побажань щасливого Різдва чи Нового року, а всі заходи і ярмарки — називати «зимовими радощами». Ще в 1998 році міська рада м.Бірмінгема висловила відповідну пропозицію.

Відтоді в британській пресі й в мережі не вщухають суперечки, наскільки комільфо розсилати вітальні листівки «із сезонним святом!» Багато хто вважає, що це вже занадто. Серед них і прем’єр-міністр країни Тереза Мей: напередодні торжества вона заявила, що люди «повинні мати право згадувати Різдво».

Поверніть Новий рік

Не всі готові так просто розлучитися з улюбленим святом і його атрибутикою. Жителі данського містечка Коккедаль у 2012 році влаштували справжній хрестовий похід проти місцевих мусульман, які вимагали заборонити будь-які святкування Різдва і Нового року. Корінні жителі, яких у Коккедалі виявилося лише 40% проти 60% послідовників Аллаха, не захотіли виконувати рішення більшості й назвали відмову від торжеств неповагою до данських традицій.

Врешті-решт діти Христові все-таки відстояли ялинку: дерево поставили на його звичайне місце, а данська преса назвала протистояння двох культур «війною за Різдво».