Закон і Бізнес


Перерозподіл влади

Прем’єр отримає більше повноважень, а з конституції приберуть норму про пріоритет прав людини


№51 (1297) 17.12—23.12.2016
4179

В Киргизстані на референдумі виборці підтримали внесення поправок до конституції країни, що істотно розширюють повноваження прем’єр-міністра та зменшують роль парламенту й судової системи.


Згідно з попередніми даними центр виборчкому, понад 79,6% громадян висловилися за ці зміни, 15% бути проти. Щоправда, явка становила трохи більше ніж 40%, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Запропоновані поправки фактично означають, що в країні буде створена нова система управління, яку очолить прем’єр-міністр, оскільки він зможе особисто призначати голів місцевих адміністрацій, не консультуючись із місцевими радами, а також переводити суддів з одного місця роботи на інше.

Серед решти нововведень: відмова від пріоритету договорів про захист прав людини над будь-якими іншими міжнародними угодами та від необхідності виплати компенсації жертвам порушень прав людини; зміна визначення сім’ї: із «союзу двох людей» на «союз чоловіка та жінки».

Востаннє до киргизької конституції зміни були внесені у 2010 році, після повалення президента Курманбека Бакієва, коли з’явилася поправка про те, що основний закон країни повинен зберегтися в незмінному вигляді до 2020 року. Проте парламент і судова влада схвалили нинішню реформу.

Опозиція закликала виборців проголосувати проти внесення до конституції змін, називаючи їх незаконними та спрямованими лише на те, щоб утримати владу в руках президента Алмазбека Атамбаєва, якщо той стане прем’єр-міністром у 2017 році.

Сам А.Атамбаєв неодноразово відкидав звинувачення в тому, що він готує собі авторитарний трон до закінчення свого першого 6-річного строку перебування на посаді прем’єра.