Закон і Бізнес


Скіфське золото повернеться в Україну


Судді окружного суду Амстердаму. Фото: УНІАН

14.12.2016 13:26
3950

Колекція «скіфського золота», яка виставлялася в голландському музеї, має бути повернута Україні, оскільки є частиною її культурної спадщини.


Як повідомляє «УНІАН», таке рішення сьогодні прийняв окружний суд Амстердама, передає видання «Закон і Бізнес».

«Суд вирішив, що кримські артефакти повинні бути передані державі Україна, тому що вони є частиною культурної спадщини держави Україна», - йдеться в рішенні.

 Артефакти залишатимуться у Нідерландах впродовж періоду, за який сторони можуть оскаржити це рішення. Зокрема, вони можуть оскаржити це рішення у період три місяці у вищому суді. Після оскарження може пройти ще один рік, як Верховний суд ухвалить своє рішення.

Україна також повинна заплатити музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів 111 тисяч євро. Суд також вирішив, що музеї Криму мають заплатити Україні та музею Алларда Пірсона 2800 євро відшкодування витрат.

Як раніше повідомлялося, мова йде про виставку експонатів 5 українських музеїв (4 кримських і 1 київський), які виставлялися в приватному музеї Аллард Пірсона в 2014 року, в тому числі під час окупації Криму Росією. Після закінчення терміну виставки (літо 2014 р.) експонати українських музеїв в Криму були опечатані і сьогодні зберігаються в підвалах голландського музею.

Закон і Бізнес