Закон і Бізнес


Суд Амстердама оголосить рішення у справі про скіфське золото


14.12.2016 10:52
4579

Сьогодні окружний суд Амстердама вирішить, кому повертати експонати кримських музеїв, що називають «Скіфським золотом». Вони з 2014 року зберігаються у сховищі голландського музею Аллард Пірсона, і оплачувати зберігання буде сторона, що програла.


Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, передає видання «Закон і Бізнес».

«Об 11.00 (за київським часом) відбудеться засідання окружного суду Амстердама у справі, що ввійшла в ужиток назвою «Скіфське золото». Буде оголошено рішення суду», — написала вона та пояснила: «Мова йде про виставку експонатів 5 українських музеїв (4 кримських і 1 київський), які виставлялися в приватному музеї Аллард Пірсона в 2014 року, в тому числі під час окупації Криму Росією. Після закінчення терміну виставки (літо 2014 р.) експонати українських музеїв в Криму були опечатані і сьогодні зберігаються в підвалах голландського музею. Оплачувати зберігання експонатів буде сторона, що програла».

За словами заступника міністра інформполітики, позиція України була чітко артикульована під час засідання суду в жовтні цього року.

«Всі експонати Український музеїв належать державному музейному Фонду України. Україна відповідальна за їх збереження. В умовах окупації забезпечити цю безпеку ми не можемо, а тому вважаємо за необхідне повернути артефакти в Україну. А після того, як Росія забереться з Криму, негайно вони будуть повернуті на півострів», — пояснила вона.

За словами Джапарової, позиція ж кримських музеїв полягала в аполітичності процесу, мовляв, не варто політизувати, коли мова йде про культурні цінності. Вона сподівається, що рішення буде на користь України.

«Міжнародне право, як запевняють Голландські адвокати України, на нашому боці. Прогнозувати не хочеться, але в принципі, можливі 2 варіанти, якщо рішення буде на користь України. РФ в особі кримських музеїв або буде затягувати процес, подаючи на апеляцію, або захоче уникнути чергових рішень не на свою користь (якщо справа буде розглядатися в інших судах)», — запевнила перший заступник міністра інформаційної політики.

Закон і Бізнес