Закон і Бізнес


Житло без дозволу


№50 (1296) 10.12—16.12.2016
14649

У Верховній Раді пропонується скасувати надання дозволу органів опіки та піклування при набутті дитиною права власності на нерухомість. На думку нардепів, нинішня процедура породжує корупційні ризики.


Відповідні пропозиції містяться в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зняття адміністративних бар’єрів при набутті дитиною права власності на нерухоме майно» (№5533).

На думку автора документу, чинні норми не можна вважати такими, що ефективно захищають права дітей, замість цього законодавство створює суттєві корупційні ризики. Адже саме органам опіки та піклування дають можливість на їх розсуд вирішувати, надавати чи не надавати батькам право придбавати житло.

«Наслідком таких підходів стали ситуації, коли батьки були змушені відмовлятися від поліпшення своїх житлових умов , що у свою чергу є порушенням статті 3 Конвенції ООН про права дитини, яка закріплює принцип якнайкращого забезпечення інтересів дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами», — зазначено у пояснювальній записці до законопроекту.

Запропоновані зміни полягають у тому, що у органів опіки та піклування зберігатиметься контрольна функція при укладенні договорів на відчуження нерухомого майна, але надання такого дозволу під час набуття права власності на нерухоме майно буде виключене. Адже в будь-якому випадку це є поліпшення житлових умов.