Закон і Бізнес


Сьогодні КСУ розглядатиме закон про регіональні мови


13.12.2016 08:51
5579

13 грудня Конституційний Суд України у формі усного слухання продовжить розгляд справи за конституційним поданням 57 народних депутатів щодо конституційності Закону України «Про засади державної мовної політики».


Як повідомили виданню «Закон і Бізнес» у прес-службі КСУ, початок розгляду справи о 10 годині. Суддя-доповідач у справі – Ігор Сліденко.

Нагадаємо, 57 народних депутатів України звернулися до Конституційного Суду України з клопотанням визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), Закон України № 5029 «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012.

Народні депутати України, обґрунтовуючи неконституційність Закону в цілому, стверджують, що були порушені процедура розгляду та ухвалення Закону, процедура їх особистого голосування, право законодавчої ініціативи та було позбавлено їх права «внести виправлення, уточнення, а також усунути помилки та суперечності у тексті законопроекту під час другого читання».

На попередньому засіданні, 17 листопада, Суд задовольнив клопотання представника суб’єкта права на конституційне подання Олега Бондарчука:

- щодо залучення до участі у справі Павла Гриценка, Тараса Марусика та Сергія Головатого;

- щодо залучення до розгляду в якості свідків народних депутатів України VI скликання – Володимира Яворівського, Сергія Соболєва, Ігоря Гриніва, Андрія Павловського, Андрія Парубія, Миколу Томенка, Арсенія Яценюка, Юрія Кармазіна, Юрія Ключковського, Івана Зайця, Ярослава Кендзьора.

Крім того, Суд задовольнив клопотання народного депутата Леоніда Ємця щодо прийняття та долучення до матеріалів справи відповідних доказів.

Також Суд відмовив у клопотанні представника суб’єкта права на конституційне подання Олега Бондарчука про відвід суддів Конституційного Суду України Сергія Вдовиченка, Михайла Гультая, Михайла Запорожця. 

Закон і Бізнес