Закон і Бізнес


Подвійне Різдво


№50 (1296) 10.12—16.12.2016
216389

Для того, щоб не ображати жодну з релігійних громад народні депутати вирішили святкувати Різдво двічі — і за Григоріанським, а потім і за Юліанським календарем.


Таку пропозицію висунула група з більш ніж 20 народних депутатів, які спільно внесли законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» щодо святкових і неробочих днів» (№5496).

Як відзначається у пояснювальній записці до проекту, в Україні зареєстровано близько 23 тис. діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад, які відзначають Різдво 7 січня за Юліанським календарем. Водночас нараховується ще 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, які святкують Різдво за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. В той же день це свято відзначають і більшість християнських церков світу.

«Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення на святкування Різдва того дня, який відповідає їх релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів», — зазначають парламентарі.

Таким чином ініціатива передбачає, що святковими будуть два дні: 25 грудня і 7 січня. Так само обидва дні будуть вихідними. Щоправда народні депутати поки що не звернули увагу на іншу можливість не ображати жодну з громад віруючих: скасувати вихідні дні на всі релігійні свята.

Повний перелік вихідних днів та свят у 2017 році (у тому числі, з урахуванням перенесення робочих днів, рекомендованих Кабміном) можна переглянути тут.