Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 50 (1296). Анонс публікацій


09.12.2016 14:32
3305

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 50 (1296). 10 - 16 грудня 2016 року.


Судова влада та реформа

Нині змінюються підходи до викладання служителям Феміди різних дисциплін. Та й перелік останніх значно розширився: крім професійних предметів, у розкладі занять є й такі, що покликані змінити ментальність володарів мантій. Про нові віяння в суддівській освіті та перспективи розвитку останньої «ЗіБ» розповів ректор Національної школи суддів Микола ОНІЩУК.

Представники органів судової влади підняли завісу над питаннями, якими перейматимуться в новому році. Деякі з них перекочують у 2017-ий з поточного року, наприклад, призначення законників-«п’ятирічок», інші ж будуть пов’язані з реалізацією законодавчих змін, зокрема щодо відрядження володарів мантій до інших судів. А от завдяки міжнародним проектам удасться реформувати правничу освіту. Більше про це у статті «Зазирнути в майбутнє».

Місяць тому Консультативна рада європейських суддів прийняла висновок щодо ролі очільників храмів Феміди. У ньому роз’яснюється питання представництва суду його керівником, а також те, якими мають бути відносини останнього з володарями мантій. Яке значення має цей висновок для України та інших країн, «ЗіБ» поцікавився в голови Апеляційного суду Запорізької області, представника нашої держави в КРЄС Віктора ГОРОДОВЕНКА.

Принципи суддівської незалежності у світі практично універсальні, а приклади, коли держава намагається знайти свій альтернативний шлях, можна вважати винятком. Разом з тим ці, здавалося б, очевидні речі не завжди вдається реалізувати на практиці. Причини такої ситуації намагалися з’ясувати українські та міжнародні експерти. Про це читайте у статті «Від Заходу до Сходу».

Вища рада юстиції подбала про суддів, які тривалий час чекають звільнення за загальними обставинами. Щоб установити процедуру розгляду відповідних матеріалів, було внесено зміни до регламенту. Утім, така турбота може вилізти боком декому із законників. Більше про це у статті «Регламент усе стерпить».

Про основні причини зняття з розгляду питання «Про скликання позачергового XIV з’їзду суддів», про можливі проблеми з обранням делегатів та про те, прийняття якого закону чекатиме Рада суддів, перш ніж визначитися з датою зібрання володарів мантій, розповів заступник голови РСУ, суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдан МОНІЧ.

Нещодавнє внесення змін до Конституції зумовлює необхідність пошуку нових підходів до організації роботи судів у державі. Реформування судоустрою шляхом «переформатування» Верховного та вищих спеціалізованих судів відсунуло на другий план інші проблеми. Водночас одним з основних завдань у цій сфері вбачається оновлення територіальної побудови системи судів. Детальніше читайте у статті «Територіальна компетенція».

Судова практика

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області узагальнив судову практику щодо застосування місцевими судами та апеляційним судом правових позицій Європейського суду з прав людини під час постановлення рішень у кримінальних провадженнях. Наведені приклади не є всеосяжними, однак свідчать про те, що суди можуть забезпечувати справедливий розгляд справ. Про це читайте у матеріалі «Баланс між правом і гарантіями».

Бізнес

Завдяки появі в січні 2016 року низки законодавчих актів зареєструвати або перереєструвати бізнес в Україні стало набагато простіше. Однак дерегуляцією бізнесу передусім скористалися шахраї, і законодавцеві довелося терміново виправляти ситуацію. Проаналізуємо, які ж нововведення з’явилися в цій сфері та чи здатні вони покласти край рейдерству в Україні? Детальніше — «Запобіжні механізми від шахраїв».

Обвал банківського сектору призвів до виводу з нього багатьох гравців. Роздрібний ринок фінансових послуг постраждав найбільше. 15 листопада парламент терміново прийняв закон. Але під час боротьби з пірамідами зачепили й легальних гравців, фактично виштовхавши із цього поля небанківські кредитні установи. Чи добре це для споживача? І чи залишиться ринок споживчого та он-лайн-кредитування в Україні? Відповіді у статті «За законами «Михайлівського» часу, або Які наслідки матимуть популістські рішення для ринку фінпослуг».

Попри перманентні реформи, спрямовані на скорочення органів контролю, кількість останніх все ще залишається значною. За даними Кабінету Міністрів, 27 центральних виконавчих органів влади в Україні мають функції контролю в багатьох сферах господарської діяльності. Про це читайте у статті «Керований контроль».

Держава

Під обіцянки подвійного підвищення доходів працівників приватного сектора, Уряд тишком-нишком протягнув через парламент закон, який відриває посадові оклади державних службовців від мінімальної зарплати. Тепер грошове утримання обраховуватиметься за прожитковим мінімумом і не змінюватиметься впродовж року. Про це читайте у матеріалі «Живіть на мінімум!».

Закон і Бізнес