Закон і Бізнес


Хакери на службі


№50 (1296) 10.12—16.12.2016
16987

Верховний суд США схвалив прийняту Конгресом поправку до кримінального процесуального права країни у вигляді ст.41, що дозволяє працівникам Федерального бюро розслідувань зламувати комп’ютери й телефони по всьому світу.


Тепер представники спецслужби через будь-який американський суд можуть одержати формальний дозвіл на злом пристрою не тільки на території США, а й за її межами. Раніше агентам бюро доводилося отримувати ордер на злом обладнання тільки через той суд, з яким підозрюваний був пов’язаний територіально.

Протягом півроку сенатор-демократ Рон Вайден тричі намагався зупинити внесення поправки, проте на заваді щоразу стояв сенатор від Республіканської партії Джон Корнін. За словами Р.Вайдена, ця поправка — одна з найбільших помилок США за останні кілька років. «Уряд матиме безпрецедентне право зламувати ПК громадян Америки, їх особисті телефони й інші пристрої», — відзначив він.

Сенатор додав, що подібні повноваження в руках такого президента, як Доналд Трамп, котрий не раз відкрито заявляв про намір зламувати пристрої своїх політичних опонентів, здаються небезпечними, повідомляє Reuters.

Наприкінці серпня ФБР звинуватили в поширенні дитячої порнографії в «темному» сегменті Інтернету. Замість блокування ресурсу працівники бюро зайнялися стеженням за його відвідувачами. Таким чином вони планували виявити якомога більше користувачів, котрі цікавляться забороненим контентом. У результаті дій ФБР кількість відвідувачів зросла з 11000 до 50000 чоловік на тиждень, а чисельність зареєстрованих користувачів збільшилася на 30%.