Закон і Бізнес


Рада доброчесності просить змінити Закон про ВРП


07.12.2016 15:35
4749

Члени ГРД вважають, що не мають реальних повноважень та інструментів для роботи. Для «реалізації очікувань суспільства» вони просять надати ім право ініціювати дисциплінарні справи щодо суддів.


Про це ідеться у зверненні Громадської ради доброчесності до Голови ВРУ, голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя і голів парламентських фракцій, передає видання «Закон і Бізнес».

У Верховній Раді на розгляді перебуває законопроект № 5180 від 23.09.2016 року «Про Вищу раду правосуддя», який прийнято у першому читанні. Рядом народних депутатів запропоновані зміни до законопроекту, які на думку членів ГРД дозволять їм ефективно працювати. Суть запропонованих змін полягає у наступному:

- при негативному висновку Ради доброчесності суддя може бути призначений лише за умови, що за нього проголосувало мінімум 16 з 21 членів ВРП.

- Громадській раді доброчесності надається право ініціювати дисциплінарні провадження щодо судді.

- встановлюються законодавчі підстави для взаємодії Громадської ради доброчесності з Вищою радою правосуддя в межах їх повноважень.

«Звертаємось з проханням підтримати дані пропозиції. Лише за наявності реальних повноважень у Ради є шанс, що голос громадськості дійсно буде почутий, а довіра суспільства до судів почне зростати», — резюмується у зверненні.