Закон і Бізнес


Конкуренційний досвід


№50 (1296) 10.12—16.12.2016
5238

На відміну від багатьох інших актів, які тяжіють до детальної регламентації, законодавство України щодо захисту економічної конкуренції відповідає світовим стандартам. Водночас основна проблема полягає не в якості законодавчих норм, а в недостатньому досвіді їхнього застосування.


На цьому акцентувалася увага під час семінару щодо захисту конкуренції органами правосуддя, організованого генеральною дирекцією Європейської комісії з питань політики сусідства i розширення переговорів та Вищим господарським судом. Мета зустрічі — запозичення європейського досвіду з імплементації та практичного застосування законодавства, пов'язаного із захистом конкуренції, ознайомлення із практикою розгляду справ цієї категорії.

Як свідчить статистика, за 9 місяців поточного року місцевими господарськими судами розглянуто 516 справ щодо застосування конкуренційного законодавства, в апеляційній інстанції — 224. Що ж стосується ВГС, то його показники за цей самий період становили 144 справи, що на 7% більше ніж за весь попередній рік. При цьому, більшість позовних вимог стосувалися визнання недійсними рішень Антимонопольного комітету.

Водночас дотепер дуже актуальним залишається питання визначення юрисдикції у таких справах. Адже протягом 2008—2015 рр. їх розглядали як адміністративні, так і господарські суди. За цей час судді втрачали спеціалізацію, досвід, а від цього страждали і суб’єкти господарювання. І лише торік Верховний Суд закріпив юрисдикційну приналежність таких спорів виключно за господарськими судами.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВГС, учасники семінару обговорили питання щодо відносин між національними органами з питань конкуренції та судами в державах-членах Європейського Союзу, зокрема, в Нідерландах, Хорватії та Румунії, а також труднощів запровадження законодавства із захисту конкуренції в Європі. Крім того, розглянуто процедурні аспекти об'єднання підприємців (картелів), визначення відповідного ринку; зловживання монопольним (домінуючим) становищем; дотримання правил конкуренції державними та приватними установами, кількісне вираження збитків, встановлення штрафів і санкцій.