Закон і Бізнес


Культурою не доросли


№50 (1296) 10.12—16.12.2016
8335

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики виключив з пакету «антикорупційних» податкових законопроектів норму про недопущення проведення державних перевірок на підприємствах без належних правових підстав.


Зокрема, відповідна норма містилась у проекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» (№5368).

За словами голови комітету Ніни Южаніної, причиною стало те, що положення було сформульовано юридично недосконало. Так, у нормі була нова підстава для недопущення проведення виїзної або фактичної перевірки – «відсутність у контролюючого органу законних підстав для здійснення перевірки».

Разом з тим, вважає народна обраниця, поняття «законні підстави» в даному контексті надто загальне, й буде важко встановити, чиє такі підстави в Державної фіскальної служби, чи ні. Лишається й питання, хто та як повинен довести законність підстав. 

Відтак, Н.Южаніна вважає, що норма має маніпулятивний характер, і українські підприємці нею зловживатимуть не допускаючи податківців до перевірок.  При цьому, за її словами, подібна норма могла би бути доречною, якщо б «у нас була інша податкова культура». Натомість в Україні компанії активно використовують механізми оптимізації.