Закон і Бізнес


Судовий збір для споживачів, у спорах з ЖКГ, можуть скасувати


05.12.2016 14:33
5792

Пропонується звільнити від сплати судового збору споживачів комунальних послуг у випадку спорів з житлово-комунальними господарствами.


Відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» (щодо звільнення від сплати судового збору споживачів житлово-комунальних послуг)» № 5464 зареєстровано у Верховній Раді,  передає видання «Закон і Бізнес».

Як пояснюють автори документу, судова практика, яка склалася за цей час, демонструє наявність двох протилежних підходів до вирішення питання про сплату судового збору споживачами.

Так, окремі суди вимагають від споживачів сплати судового збору в загальному порядку та займають позицію, за якою закон «Про судовий збір» є спеціальним нормативно-правовим актом, що регулює засади справляння, об’єкти та розміри ставок, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, а ст.5 вказаного документа викладена в новій редакції пізніше від закону «Про захист прав споживачів». Інші судді, керуючись Законом України «Про захист прав споживачів» як нормативно-правовим актом, який визначає особливості правового статусу споживачів, не вимагають виконання цими суб’єктами процесуального обов’язку щодо сплати судового збору.

Тому для усунення неузгодженості між законодавчими актами, які регламентують сплату судового збору споживачами комунальних послуг, а також гарантування права споживачів комунальних послуг на судовий захист та забезпечення їм безперешкодного доступу до правосуддя пропонується взагалі скасувати судовий збір для таких споживачів.

Закон і Бізнес