Закон і Бізнес


Суд постановив стягнути 172 млрд гривень з «Газпрому»


05.12.2016 13:35
4778

Господарський суд міста Києва задовольнив позов АМКУ до російської компанії «Газпром» про стягнення 172 мільярдів гривень штрафу.


Як повідомляють «Українські новини», відповідне рішення винесла суддя Оксана Марченко,  передає видання «Закон і Бізнес».

«Суд повною мірою задовольнив позов АМКУ»,— повідомили журналістам представники АМКУ в судовому засіданні.

Перше засідання у цій справі відбулося 31 жовтня, тоді суд відклав його розгляд справи на 21 листопада. 21 листопада Господарський суд Києва відклав розгляд позову Антимонопольного комітету щодо стягнення з компанії «Газпром» 172 млрд гривень штрафу та пені на 5 грудня.

5 грудня Суд за клопотанням «Газпрому» перевів розгляд справи про накладення АМКУ штрафу 172 млрд гривень в закритий режим.

22 січня Антимонопольний комітет оштрафував «Газпром» на 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Повідомлення про сплату штрафу було направлено 4 березня, відповідно «Газпром» повинен був сплатити штраф до 4 травня.

12 квітня «Газпром» подав позов у Господарський суд Києва з проханням визнати недійсним це рішення АМКУ, але цей позов так і не був прийнятий судом до розгляду. «Газпром» намагався оскаржити ухвалу Госпсуду Києва про повернення його позову без розгляду, але суди вищих інстанцій підтвердили законність такого рішення. АМКУ подав позов до Господарського суду Києва про примусове стягнення штрафу та пені 5 жовтня.

Пеня розраховується в розмірі 1,5% від розмірів боргу за кожен день прострочення (близько 1,289 млрд гривень в день). Згідно із законом, розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, тому АМКУ подано позов про стягнення 85,966 млрд гривень штрафу і 85,966 млрд гривень пені.

Закон і Бізнес