Закон і Бізнес


Вода не пробачить


№49 (1295) 03.12—09.12.2016
16788

Аби припинити перетворення водних артерій країни на стічні канави пропонується посилити відповідальність за скидання відходів у них та визначити деякі інші екологічні зобов’язання.


Законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення охорони водних об’єктів)» (№5453) передбачається, що порушення правил охорони вод, якщо це спричинило забруднення або зміну природних властивостей води і створило небезпеку для здоров’я людей чи для довкілля карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Наразі ж санкції за такі дії можуть обмежитись штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн.)

Порушення правил охорони вод мають карати так само суворіше. Чинний штраф від 3-7 неоподатковуваних мінімумів (21-49 грн.) планують збільшити у тисячу разів. Для посадових осіб він буде ще вищий.

Крім цього пропонується передбачити, що підприємство, яке скидає стічні води у річку, може брати воду для своїх потреб лише нижче за течією від місця скидання. До того ж буде встановлено обов’язок водокористувачів забезпечувати належну якість води, забір якої вони здійснюватимуть та забезпечувати її відповідність нормативам гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин.

Закон і Бізнес