Закон і Бізнес


Дослужитися до пенсії

Збільшення вислуги років для виходу на пенсію перевірять на конституційність


№49 (1295) 03.12—09.12.2016
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
7887

Сьогодні Конституційний Суд приступив до вивчення справи щодо права на пенсійні виплати окремим категоріям громадян. Ідеться про збільшення стажу, необхідного для отримання пенсії за вислугу років, та про вік, з якого можна буде скористатися цим правом.


Перше подання, яке торкалося цих самих питань, направлялося до КС ще у квітні 2015 року. Стосувалося воно розд.І, п.2 розд.3 «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2.03.2015 №213-VIII.

Однак на початку року Суд відмовив у відкритті провадження щодо низки норм цього акта, оскільки вони на той момент уже втратили чинність. А точніше — мали нову редакцію.

Такий трюк законодавця змусив нардепів готувати нове клопотання. Адже нові правила, як і раніше, зачіпають інтереси мільйонів громадян: від військових і чорнобильців до судових експертів і держслужбовців. Причому, як акцентується в поданні, закон ставить їх у нерівні умови порівняно з тими, хто вийшов на заслужений відпочинок до набуття чинності законом №213-VIII.

У вересні КС розпочав розгляд справи стосовно конституційності збільшення на 5 років стажу, необхідного для виходу на пенсію тим, хто працював у шкідливих, особливо шкідливих та важких умовах. Водночас на 6 грудня намічено розпочати письмові слухання питань щодо решти пенсіонерів за віком.

Якщо брати до уваги конституційний принцип рівності всіх перед законом, то логічно очікувати об’єднання проваджень. Адже підвищення віку та збільшення стажу не можуть для одних бути конституційними, а для інших — ні.