Закон і Бізнес


Конкуренція та сумніви на початку

Про суперництво «цивілістів» та «криміналістів» і брак упевненості в неупередженості добору


Крім судді ВС Валентини Сімоненко (ліворуч), ще 16 її колег візьмуть участь у конкурсі до нової інституції.

№49 (1295) 03.12—09.12.2016
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
19852

Лічильник кількості охочих одягнути червоні мантії зупинився на числі 1436. Саме стільки осіб заявили про намір змагатися за 120 посад у Верховному Суді. За першими підрахунками, найбільша конкуренція буде серед тих кандидатів, які бачать себе в кріслах двох касаційних судів у складі ВС — цивільної та кримінальної.


Дюжина на вакансію

Завдяки подовженню строку електронної реєстрації учасників конкурсу на зайняття посад суддів ВС до «верховної» гри додатково долучилося майже 400 кандидатів. Зараз сили розподілилися так: 45% претендентів — володарі мантій, 24% — адвокати, 15% — науковці, 16% — особи із сукупним стажем роботи.

Якби Вища кваліфікаційна комісія суддів завершила прийом заявок, як попередньо визначила, 15 листопада, то за крісла у ВС змагалося б приблизно 1040 осіб — 9 претендентів на місце. Оскільки охочих трохи додалося, зросла й конкуренція — 12 осіб на одну вакансію.

Втім, уже сьогодні зрозуміло: рівень суперництва в конкурсі на посади в чотирьох касаційних судах відрізнятиметься. Хоча й не до кінця ясно, яка з інституцій матиме найбільшу популярність серед претендентів. Нині фаворитом є Касаційний цивільний суд: у період з 17 до 29 листопада документи для змагання за посади в ньому подали 55 кандидатів.

Вердикт для чотирьохсот

Загалом за згаданий проміжок часу всі необхідні документи до ВККС принесли 170 осіб (12% зареєстрованих). Після Касаційного цивільного суду найбільше кандидати хочуть розглядати справи в Касаційному кримінальному суді (46 осіб). На третій сходинці опинилася господарська установа у складі ВС (37), на четвертій — адміністративна (32).

Не виключено, що тенденція зміниться, однак за перші 4 дні прийому документів (див. «ЗіБ» №48) картина була схожа. Так, більшість претендентів цікавилася цивільною юрисдикцією,
а меншість — адміністративною.

Як порахував «ЗіБ», 20% кандидатів, які вже подали документи,— представники місцевих судів, а 26% — апеляційних. Від них трохи відстають служителі Феміди з Верховного та вищих спеціалізованих судів: їхня явка становить 16%.

До речі, 9 грудня — останній день прийому документів, а 5 грудня ВККС уже приступить до вирішення питання щодо допуску до участі в конкурсі. Першими вердикт почують майже 400 претендентів.

Відмова через острах

Прикметно, що конкурс до ВС не оминула й політична складова: один з народних депутатів пообіцяв самотужки перевірити чесність та прозорість змагань. Утім, був і випадок відкликання одним з претендентів заяви про участь у перегонах. Своє рішення у листі-зверненні до «ЗіБ» суддя пояснив тим, що конкурс проводитимуть члени ВККС, «які раніше винесли неправомірне та незаконне рішення» щодо нього та кількох інших володарів мантій. Вердикт «кваліфікаційників» стосувався переведення до іншої установи, причому згодом його скасував Вищий адміністративний суд.

На думку законника, не можна виключати того, що комісія навмисно відсіюватиме неугодних. Наприклад, на етапі співбесіди, коли безпосередньо розмовлятиме з кандидатами. Тому через наявність суб’єктивного фактору конкурс буде важко вважати неупередженим. Тож не виключено, що деякі претенденти також припинять змагання ще на початку, усвідомивши, що олімпійський принцип «Головне не перемога, а участь» навряд чи додасть бодай якихось моральних дивідендів.

Є й суперечки щодо обчислення стажу роботи, необхідного для того, аби вийти на старт перегонів (див. стор.5). Отже, є ймовірність судових позовів у разі розбіжностей у математичних підрахунках між ВККС та кандидатом.

Утім, це тільки перша фаза боротьби — подання документів та допуск до змагань. Найважливіші етапи, як і найцікавіші конкурсні події, ще попереду.