Закон і Бізнес


«Верховна» кухня

У ВС заговорили про обмеження свободи та смакування декларацій


№49 (1295) 03.12—09.12.2016
МАРИНА ЗАКАБЛУК
6111

Всі володарі мантій з Верховного Суду подали декларації родинних зв’язків та доброчесності. При цьому вони не вважають, що такі документи є ефективним засобом боротьби з корупцією. Також «верховники» поділилися планами на майбутнє: в грудні проведуть засідання Пленуму ВС, а в березні наступного року — міжнародну конференцію.


Робочі моменти

ВС не порушує традиції: в останній понеділок листопада в Кловському палаці відбувся брифінг для представників ЗМІ. Судді-спікери розповіли про рішення у справах, які ВС розглянув у листопаді, та поділилися проблемами. Так, Анатолій Ємець із Судової палати у господарських справах повідомив: у них у залишку перебуває 82 нерозглянуті справи.

«Що стосується 9 із цих справ, то матеріали перебувають на непідконтрольній території, ми не можемо їх отримати. Поновити провадження теж дуже складно. Тому у ВС поки що немає можливості переглянути їх», — наголосив А.Ємець.

У свою чергу суддя-спікер Судової палати у кримінальних справах Богдан Пошва розповів, що в листопаді до них надійшло 33 заяви про перегляд рішень. «З них тільки у трьох відкрито провадження з витребуванням кримінальних справ для розгляду по суті. У 30 справах відмовлено в допуску до ВС. Складність процедури, за якою працює палата, фактично змушує витрачати більше часу на те, щоб визначити положення, згідно з яким ми можемо розглядати справу; роз’яснити, дати час на усунення недоліків. Тобто займатися тією підготовчою перепискою, яка, по суті, не приводить до вирішення справ і до тлумачення, яке судова палата мала б давати», — зауважив Б.Пошва.

Як розповіла суддя-спікер Судової палати у цивільних справах Людмила Охрімчук, сьогодні роботу підрозділу ВС забезпечують лише п’ятеро служителів Феміди. «Враховуючи, що з 1 січня 2016 року на розгляд палати надійшло понад 2860 заяв, можете уявити, яким є навантаження на кожного суддю», — наголосила Л.Охрімчук і додала, що в листопаді палата спромоглася розглянути 51 справу.

Повідомила вона й про те, що буває, коли громадяни звертаються до ВС не через професійного адвоката, а самостійно. «Інколи заява викладається в довільній формі, тому, вирішуючи питання про її прийняття, доводиться кілька разів давати строк для усунення недоліків, фактично працювати за адвоката такого громадянина, а наслідком цього іноді бувають і звернення до Вищої ради юстиції про безпідставне витребування копій судових рішень, сплати судового збору», — зазначила суддя.

Про конференцію та декларації

Незважаючи на проблеми в роботі, велике навантаження та підготовку до участі в конкурсі (про намір працювати в новому ВС заявили 17 володарів червоних мантій з 21), «верховники» займаються і «позаурочною» діяльністю. Так, планується, що у березні 2017-го у ВС пройде міжнародна конференція, присвячена застосуванню національними судами ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якій ідеться про підстави обмеження свободи громадянина. Така тема обрана невипадково: за статистичними даними щодо роботи Європейського суду з прав людини, упродовж 2015 року з 50 рішень, які постановлені проти України, у 32 констатовані порушення саме цієї норми конвенції.

Також «верховники» повідомили: всі до одного подали декларації родинних зв’язків та доброчесності, як того вимагала нова редакція закону «Про судоустрій і статус суддів». Вища кваліфікаційна комісія суддів має опублікувати їх на своєму сайті. Однак у ВС не вважають декларації тим ефективним засобом, який завдасть нищівного удару по корупції в судовій системі. «Це швидше популістський крок, ефектний, але не ефективний. Він, безумовно, дозволить посмакувати на кухні, подивитися, хто чий родич, і відвернути суспільну увагу від більш нагальних проблем, які виникають у державі», — переконаний очільник ВС Ярослав Романюк.

Про те, як і чим житиме ВС у грудні, «верховники» пообіцяли розповісти за кілька днів до Нового року.