Закон і Бізнес


РСУ виступила проти скасування пільг для суддів


02.12.2016 12:16
5039

Звуження права суддів на забезпечення житлом є неприйнятим та суперечить Конституції України. Матеріальне та соціальне забезпечення це обґрунтована преференція необхідна для гарантування незалежності суддів.


Така позиція викладена у висновку Ради суддів України до проекту Закону України № 5149 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування пільг на забезпечення житлом суддів, прокурорів, поліцейських та державних службовців)», передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, зазначений законопроект направлено на розгляд  Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради 20 вересня 2016 року.

Автори документу вважають, що необхідність його прийняття обумовлена запобіганням проявам корупції під час отримання громадянами службових житлових приміщень з державного житлового фонду або житлових фондів органів місцевого самоврядування.

В свою чергу РСУ, посилаючись на рішення Конституційного Суду України та закон «Про судоустрій та статус суддів», наголошує на необхідності дотримання основних принципів незалежності суддів, адже без цього неможлива реалізація права громадян на справедливий суд, гарантованого статтею 55 Основного Закону.

Судді зауважують, що механізм реалізації права на забезпечення службовим житлом законодавчо не закріплений, що стало причиною незадовільного рівня такого забезпечення суддів по всій країні та по всіх юрисдикціях.

Висновок РСУ щодо проекту закону направлено  до Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України.

Закон і Бізнес