Закон і Бізнес


Потяг до розкоші


Президент Бразилії Мішель Темер

№49 (1295) 03.12—09.12.2016
4189

Президента Бразилії Мішеля Темера, котрий очолив країну наприкінці літа цього року, звинувачують у тиску на Кабінет Міністрів і в причетності до корупції. Глава держави нібито просив тепер уже колишнього міністра культури допомогти іншому урядовцеві провести бізнес-оборудку.


Екс-глава мінкультури Марсело Калеро заявив, що М.Темер попросив його дозволити зведення елітного житла в історичному районі м.Сальвадор, розташованого в східній частині країни на атлантичному побережжі. Земельна ділянка, на якій мали розміститися апартаменти, належить секретареві у справах уряду канцелярії президента Жедделю Вієйрі Лімі, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Перед цим міністерство заборонило проведення робіт на тій підставі, що майданчик, вибраний для будівництва, належить до культурної спадщини. При цьому М.Калеро повідомив поліцію, що і М.Темер, і високопоставлений чиновник, котрий бере участь в операції, чинили на нього тиск із метою скасування того рішення.

Глава держави відкидає всі звинувачення на свою адресу. Проте не заперечує, що обговорював із на той час міністром культури проект спорудження розкішного житла в Сальвадорі.

Кар’єра нинішнього бразильського керманича своїми витоками сягає Сан-Паулу, де він закінчив місцевий університет, отримавши диплом юриста. У 1983 році М.Темер був призначений генеральним прокурором міста, потім очолював секретаріат із громадської безпеки в префектурі.

Опинившись у президентському кріслі, він обіцяв очистити країну від хабарників, але вже втратив трьох міністрів через звинувачення в причетності до незаконних схем і «відкатів». За менш ніж півроку це вже 2-й корупційний скандал, пов’язаний з урядом М.Темера.

При цьому багато хто в Бразилії, як і раніше, ставить під питання легітимність приходу нового гаранта до влади. М.Темер став керівником республіки 31 серпня після імпічменту Ділме Русеф, котру усунули з посади через звинувачення в корупції та фінансування кампанії щодо переобрання президента за рахунок державних коштів. Відставка глави держави викликала масові протести її прихильників.

Тим часом опозиція вже говорить про усунення від влади нового президента подібно до його попередниці.