Закон і Бізнес


Територія без утисків


Жінки в м.Кабулі тепер можуть дивитися кінострічки, не відволікаючись на чоловіків.

№49 (1295) 03.12—09.12.2016
3789

Жіночий кінотеатр у м.Кабулі став одним з небагатьох публічних місць, куди пускають представниць прекрасної статі. Самотнім чоловікам вхід заборонено.


Коли 20 років тому Талібан узяв під контроль столицю Афганістану м.Кабул, телебачення, музику та кіно оголосили поза законом. Кінотеатри були закриті або зруйновані. В 2001-му режим було повалено, однак його відгомони відчуваються й досі. Особливо це стосується жінок.

Легально вони мають право ходити в кіно, так само як і в інші громадські місця, наприклад публічні парки, ресторани, кафе. Проте з точки зору моралі та культури це дотепер вважається табу.

Тому шестеро друзів вирішили побудувати кінотеатр, в якому жінки можуть почуватись у безпеці та не чути образ і нарікань через те, що з’явились у публічному місці.

За правилами, з 9:30 до 19:00 до кінотеатру не можуть потрапити самотні чоловіки та хлопчики-підлітки без супроводження жінок.

«Ми побудували кінотеатр, аби жінки могли насолоджуватись переглядом фільмів на великому екрані в просторі, вільному від утисків», — зазначив один з ідеологів проекту Абубакар Гарзай.