Закон і Бізнес


ВРП розглядатиме скарги на рішення ВККС


01.12.2016 15:46
3473

Пропонується надати Вищій кваліфікаційній комісії суддів України повноваження із розгляду дисциплінарних проваджень щодо суддів, а Вищу раду правосуддя уповноважити розглядати скарги на такі рішення.


Відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо уточнення порядку притягнення судді до дисциплінарної відповідальності)» № 5467 від 29.11.2016 зареєстровано у Верховній Раді, передає видання «Закон і Бізнес».

Відповідно статті 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», прийнятого Верховною Радою України 2 червня 2016 року у рамках впровадження системної судової реформи, дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя у порядку, визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя», з урахуванням вимог законодавства.

Але скаржитись на результати дисциплінарного провадження суддя має також до Вищої ради правосуддя. Тобто члени одного конституційного органу (Вища рада правосуддя) первинно розглядають питання про застосування дисциплінарного стягнення до судді та, як контролюючий орган, розглядають скарги на такі рішення.

На думку авторів законопроекту зазначені принципи здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів Вищою радою правосуддя суперечать Конституції України, і потребують перегляду.

Проектом закону передбачається, внести зміни до статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в результаті яких призначення на посаду члена Вищої ради правосуддя не буде вважатися відрядженням; внести зміни до окремих положень статей 107, 108 Закону, якими передбачити надання Вищій кваліфікаційній комісії суддів України повноважень із розгляду дисциплінарних проваджень щодо суддів.

Крім того, запропоновано доповнити статтю 111 Закону новими частинами 2-6, які встановлюють підстави та порядок оскарження рішення про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Закон і Бізнес