Закон і Бізнес


Повертаючи довіру


Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон.

№49 (1295) 03.12—09.12.2016
5468

Налагодження співпраці між судової гілкою влади та громадянським суспільством стало новим трендом для вітчизняної Феміди. На цьому тижні проблеми, що виникають у комунікації, обговорили учасники форуму «Співпраця судової влади та громадянського суспільства».


Вітаючи учасників форуму, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що в умовах, які склалися у державі з проведенням судової реформи, суддівська спільнота може підтримуватися тільки громадянським суспільством. Тож чим більше активних представників від громадськості братиме участь у реформуванні судової влади, а їхня позиція буде конструктивною і неупередженою, тим ефективнішим буде процес демократичних перетворень у системі. І це, врешті-решт, дозволить реально говорити про відновлення у суспільстві довіри до судової влади.

Про всебічну підтримку ініціативам, які сприятимуть конструктивному діалогу, запевнив і керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон. Він повідомив, що встановлення діалогу між судовою владою та суспільством визначено одним з пріоритетних завдань, які стоять перед його командою. Експерти програми також презентували інструменти для проведення оцінки роботи судів та суддів громадськими організаціями за єдиною методологією.

Звертаючись до загальноєвропейських стандартів, які викладені у висновках Консультативної ради європейських суддів, відзначалося, що саме на представників Феміди покладається відповідальність за роз’яснення громадськості та ЗМІ певних обмежень у діяльності суду, протидії незаконному впливу на суд, у тому числі й через об’єднання громадян.

Як повідомили «ЗіБ» у прес-центрі судової влади, у підсумку учасники форуму визначилися з рекомендаціями щодо варіантів взаємодії між громадськими організаціями та судовою владою.