Закон і Бізнес


Адвокати просять звільнити Матіоса


01.12.2016 15:43
5136

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос своїм емоційним виступом в ефірі одного з телеканалів допустив «тиск на адвоката, поєднаний із публічним закликом до насильства». Така поведінка ставить під сумнів його відповідність займаній посаді.


Про це ідеться у відкритій заяві Національної асоціації адвокатів України до Генерального прокурора України, передає видання «Закон і Бізнес».

У заяві говориться, що 28 листопада в прямому ефірі телеканалу «112 Україна» Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос у коментарі відеодопиту Віктора Януковича зазначив таке: «Все що сьогодні розказує так званий захисник, не знаю його фаховий рівень, беркутівців, це просто плювок всім людям, які бачили кров, які три місяці поспіль після лютого застеляли всю Інститутську квітами... Не знаю, чи він там був, не знаю, чи знає він, що таке кров, але по-людськи, як казав сьогодні генеральний прокурор, так як, я українець, я б йому змазав дуже добре в пику, щоб він вмився юшкою і відчув наскільки це солодко втрачати рідних.....».

Адвокати розцінюють емоційний виступ Матіоса як втручання в адвокатську діяльність та адресний тиск на захисника, поєднаний із публічним закликом до насильства. Таким чином адвокатів не лише ототожнюють з клієнтами всупереч закону, але і роздають їм політичні ярлики. В НААУ наголошують, що Головний військовий прокурор свідомо такими висловлюваннями формує певну громадську думку і таким способом вчиняє тиск на суд та адвокатів, порушуючи гарантоване кожному конституційне право на правничу допомогу.

Національна асоціація адвокатів України стверджує, що право обвинувачених на презумпцію невинуватості було порушено цією публічною заявою посадовця у ЗМІ щодо їхніх адвокатів. Своїм публічним виступом Головний військовий прокурор проявив демонстративну неповагу до конституційної ролі захисників та до прав усіх учасників судового процесу.

ЄСПЛ неодноразово підкреслював важливість добору посадовими особами слів у своїх виступах, якщо вони оприлюднюють свої заяви ще до судового розгляду справи та визнання особи винною у вчиненні певного злочину.

Національна асоціація адвокатів України, вважає, що своєю публічною заявою заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор, допустив грубі порушення своїх прямих обов’язків, передбачених законодавством, Присягою прокурора та Правилами прокурорської етики. Такі порушення ми вбачаємо у демонстрації публічної неповаги до захисника (адвоката) та публічному заклику до навмисного заподіяння тілесних ушкоджень, його негативними публічними висловлюваннями порушено презумпцію невинуватості обвинувачених, вчинено втручання в адвокатську діяльність, поширено негативну інформацію про професію адвокатів, а також завдано репутаційної шкоди не тільки адвокатурі, а й власне прокуратурі яка, відповідно до вимог оновленої в частині правосуддя Конституції України уповноважена підтримувати публічне обвинувачення в суді.

НААУ керуючись ст.ст. 45, 56 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст. ст. 19, 41 Закону України «Про прокуратуру», просить терміново провести перевірку викладених фактів у заяві/скарзі, за наслідками якої прийняти рішення в межах наданих законом повноважень та вирішити питання про подальше перебування Матіоса А.В. на посаді заступника Генерального прокурора України.

Пізніше, з цього ж питання, до Генерального прокурора України звернулися у Асоціації адвокатів України та з відкритим зверненням виступила Асоціація правників України. З повним текстом звернення ААУ можна ознайомитися тут.

Закон і Бізнес