Закон і Бізнес


Юридична освіта може стати для поліцейських обов'язковою


30.11.2016 17:26
311845

Пропонується доповнити вимоги до громадян, які приймаються на службу до Національної поліції, обов'язковою вищою юридичною освітою та військовою службою. Однак це не стосується поліції охорони та спецпризначенців.


Відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України  «Про Національну поліцію» (щодо уточнення вимог до  осіб,  які  претендують  на зайняття посади поліцейського) від 07.11.2016 № 5367 зареєстровано у Верховній Раді, передає видання «Закон і Бізнес».

Проектом закону пропонується внести зміни до статті 17 та 49 Закону України «Про Національну поліцію» в частині доповнення положень, відповідно до, яких на службу до поліції приймаються громадяни України, зокрема, які пройшли військову службу, мають повну вищу юридичну освіту.

Автори документу вважають, що для виконання своїх обов'язків працівник поліції повинен мати фахові знання у сфері права, бути компетентним у своїх правах, правах громадян, а також розумітись на положення законодавчих актів України й міжнародних конвенцій.

Наявність лише повної загальної середньої освіти у поліцейського не дає йому можливості виконувати основні завдання та посадові обов’язки на професійному, компетентному рівні, зокрема виносити адміністративні штрафи, складати акти обшуку, забезпечувати законність своїх дій та дій громадян, захищати громадян тощо.

А у громадянина, який пройшов військову службу формується навички до дисципліни, поваги, гідності, захисту прав громадян й підтримання порядку та законності. 

Ініціатори законопроекту наголошують, що такі зміни забезпечать охорону прав і свобод людини, протидію злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку на достатньому рівні.

Закон і Бізнес