Закон і Бізнес


Консолідація заради захисту

Чому служителі Феміди Одещини об’єднуються та виходять з «режиму тиші»


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
ОЛЕНА КОВАЛЕНКО
6087

Володарі мантій Одеського апеляційного адміністративного суду мають намір відновити роботу громадської організації суддів Одещини. Фактично вона існує вже понад 15 років, однак останнім часом активно не діяла. Тому це об’єднання потрібно реорганізувати. А ще —позбутися завіси закритості.


Як розповів заступник голови Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія, громадська організація потрібна, щоб була можливість обговорювати і пропонувати різні ідеї щодо вдосконалення судової системи і, звичайно ж, захисту служителів Феміди, насамперед від будь-якого тиску.

«Свого часу в апеляційних округах діяли ради суддів. До них входили найавторитетніші судді. Ті, для кого мораль і моральність не порожній звук. Адже не секрет, що здійснення незалежного правосуддя в нашій країні перебуває під загрозою. Ми знаємо, що є суди і регіони, де ситуація зі здійсненням правосуддя більш критична, ніж в Одесі. Наприклад, у столичних судах, де розглядаються гучні справи, в яких звучать імена відомих політиків. Також у судах, які переїхали із зони проведення АТО», —зауважив О.Джабурія.

За його словами, напевно, ініціатива храмів Феміди об’єднати свої зусилля для захисту суддів пов’язана з розглядом резонансних справ і негідною поведінкою громадських активістів у судових засіданнях і є вимушеним меседжем про допомогу. Консолідація ж усієї суддівської громадськості м.Одеси — це захід, метою якого є констатація фактів тиску на суд з боку активістів і влади.

Також О.Джабурія наголосив на тому, що сьогодні суди максимально відкриті й готові до діалогу. «Але разом з тим існують непорушні конституційні, інституційні принципи і міжнародні стандарти здійснення правосуддя, недотримання яких ставить під сумнів законність прийнятих рішень. Служителі Феміди чітко сказали: «Ні — беззаконню і свавіллю!» Безпрецедентні втручання в діяльність суду як з боку громадських активістів, так і з боку влади набули загрозливих для існування правової держави і цивілізованого суспільства масштабів», — звернув увагу заступник голови ОААС.

Так, непорозуміння, інформаційний вакуум між володарями мантій і суспільством призводять до маніпулювання громадською думкою на догоду інтересам тих чи інших груп, яким вигідно представити суддів у негативному світлі й звинуватити судову систему в усіх смертних гріхах. І від цього в програші всі. Тенденції часу такі, що суди повинні бути більш доступними і зрозумілими для громадян, велике значення має формування іміджу суду. Тільки за умов тісної співпраці та сприяння ЗМІ суспільство може побачити реальний стан справ у судовій системі.

«Наш суд одним з перших в Одеському регіоні вийшов з так званого режиму тиші. Рік тому, після обрання мене суддею-спікером, я виходив спілкуватися до громадськості, до ЗМІ щодо розгляду нашим судом резонансних справ. Градус напруження як у небайдужих громадян, так і в псевдоактивістів часом зашкалював. Неодноразово представники різних формувань намагалися тиснути на суддів, учиняли агресивні дії щодо працівників апарату», — розповів О.Джабурія.

За його словами, в процесі роботи судді-спікери навчилися, як поводитися в кризових ситуаціях, проводити брифінги, розробили комунікаційну політику суду. Служитель Феміди зізнався: володарям мантій було непросто переходити в публічну площину. Особливо з огляду на закритість цієї професії. Але новий час, нові виклики вимагають від судової влади відкритості.

«Критична ситуація, яка склалася абсолютно в усіх сферах життєдіяльності суспільства, вимагає від нас активної громадянської позиції. І судді готові разом з четвертою гілкою влади бути учасниками формування і ретрансляції базових правових норм, соціальних і моральних цінностей», — резюмував О.Джабурія.

 

Пряма мова

Олександр Джабурія, заступник голови Одеського апеляційного адміністративного суду:

— Керівники судів, судді м.Одеси вирішили об’єднатися на постійній основі для розв’язання проблем, які є спільними для судів усіх юрисдикцій. Як ми плануємо це робити? Йтимемо в ногу з часом, але не забуватимемо традицій. У планах — вдихнути нове життя в наявну громадську організацію суддів Одещини. Ця ідея, запропонована адміністративним судом, знайшла підтримку в керівництва багатьох судів загальної юрисдикції всіх ланок. Досить стримано поставилися до неї представники господарської юрисдикції, які мають своє бачення формату об’єднання. Але ми сподіваємося, що вони приймуть виважене рішення на користь єдиного об’єднання на постійній основі.