Закон і Бізнес


«Вогнепальне» засідання

Інцидент під час розгляду справи завершився застосуванням зброї


Заради забезпечення правопорядку в суді довелося викликати поліцію. Але втихомирити активістів удалося не відразу.

№48 (1294) 26.11—02.12.2016
Олександр Паренюк
8930

Ситуація, що склалася в одному із судів м.Кривого Рогу, змусила Раду суддів, Вищу раду юстиції та Державну судову адміністрацію підготувати спільну заяву, в якій вони звертають увагу на необхідність гарантування безпеки. За таких обставин пропонується ухвалити тимчасовий порядок охорони судів, але МВС свою позицію із цього питання ще не висловило.


Надзвичайна подія сталась у Саксаганському райсуді м.Кривого Рогу Дніпропетровської області при розгляді цивільної справи. Як повідомили в установі, під час засідання, а також після нього особи, присутні в залі, які не були учасниками процесу, виявили неповагу до суду. Зокрема, не виконали розпорядження головуючого і не підкорилися вимогам судового розпорядника щодо припинення порушення порядку. Крім цього, як наголосили в райсуді, ці особи тиснули на суд, погрожуючи застосуванням насильства. Місцеві ЗМІ повідомляють, що конфлікт виник через відмову активістів припинити відеозйомку засідання.

У зв’язку із цим до установи прибули працівники підрозділу поліції «Кривбас», які й забезпечували її охорону. Проте поява правоохоронців лише посилила протистояння. Як розповіли в суді, на вимогу поліцейського припинити порушення порядку громадяни не реагували і навіть погрожували йому фізичною розправою. Більше того, за офіційною інформацією, було вчинено напад на працівника МВС і він був змушений зробити попереджувальні постріли. На щастя, ніхто не постраждав.

Цей випадок став приводом ще раз проаналізувати ситуацію, яка склалась з охороною судів. Так, за останніми даними, з 801 приміщення 453 (близько 56%) не охороняються взагалі. Ще 197 будівель (майже кожна четверта) — тільки вдень, а 5 — вночі. Цілодобовою охороною забезпечено лише 146 приміщень (менш як 20%).

У зв’язку із цим ВРЮ, РСУ та ДСАУ звернули увагу на неприпустимість такого стану справ і наголосили, що це призводить до вільного доступу до приміщень осіб, які перешкоджають роботі суддів.

Про складну ситуацію із гарантуванням безпеки в судах може свідчити й кількість звернень законників щодо випадків тиску на них. Відповідно до моніторингу, який веде РСУ, з 2015 р. було зафіксовано 122 відповідні звернення. Із них 59 — цього року.

Законодавством передбачено, що до початку діяльності Служби судової охорони підтримання громадського порядку в суді й охорону приміщень мають здійснювати підрозділи Нацполіції та Національної гвардії. ДСАУ ще 17 жовтня направила на погодження до МВС проект тимчасового порядку охорони судів. Проте документ досі не розглянуто.