Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 48 (1294). Анонс публікацій


25.11.2016 12:52
2562

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 48 (1294). 26 листопада - 2 грудня 2016 року.


Судова влада

Запровадження конституційної скарги, безперечно, повністю змінить організацію роботи Конституційного Суду. Але водночас може змінити й ставлення суспільства до єдиного органу конституційної юрисдикції. Завдяки новим повноваженням КС має стати значно доступнішим для громадян. Про очікування, пов’язані із цим, та про те, чому цей інститут не запроваджувався впродовж тривалого часу, «ЗіБ» поговорив із суддею КС Станіславом ШЕВЧУКОМ.

Рада суддів розтлумачила 20 статей Кодексу суддівської етики. Особливо важливим для володарів мантій є коментар щодо їхньої участі в соціальних мережах. Так, суддівській спільноті порадили, про що не варто писати на особистих сторінках та які фотографії краще зберігати в сімейному альбомі, а не виставляти напоказ. Деталі у матеріалі "Етика в коментарі".

Експерти попередили представників Громадської ради доброчесності: неврегульованість деяких питань їхньої діяльності може призвести до формування упередженого висновку щодо судді чи кандидата на таку посаду. Що ж може вплинути на об’єктивність рішень «доброчесників»? Про це читайте у статті "Упереджена доброчесність".

Ситуація, що склалася в одному із судів м.Кривого Рогу, змусила Раду суддів, Вищу раду юстиції та Державну судову адміністрацію підготувати спільну заяву, в якій вони звертають увагу на необхідність гарантування безпеки. Детальніше — "Вогнепальне" засідання".

За 4 дні документи для участі в конкурсі на 120 посад у Верховному Суді подали тільки 2% кандидатів, які пройшли попередню реєстрацію. Поки що найбільше кандидатів до Касаційного цивільного суду. Серед претендентів — володарів мантій найактивнішими виявилися представники апеляційних судів різних юрисдикцій. Більше про це у статті "Перші подалися".

Володарі мантій Одеського апеляційного адміністративного суду мають намір відновити роботу громадської організації суддів Одещини. Фактично вона існує вже понад 15 років, однак останнім часом активно не діяла. Тому це об’єднання потрібно реорганізувати. А ще — позбутися завіси закритості. Деталі у матеріалі "Консолідація заради захисту".

Адвокатура

Один з учасників форуму з конкурсного права звернув увагу на те, що монополія адвокатури невиправдано поширюватиметься на справи про банкрутство. Такої ж позиції дотримується й народний депутат, член Ради з питань судової реформи Руслан СИДОРОВИЧ. Він переконаний, що потрібно буде «цю квазімонополію обмежувати до неможливості, оскільки до неї не готові ні суди, ні тим більше адвокатська спільнота». «ЗіБ» вирішив розпитати в народного обранця, як і наскільки може бути обмежена монополія адвокатури, а також поцікавився думкою щодо якості сучасної законотворчості.

Засідання Ради адвокатів, яке мало бути святковим у зв’язку із четвертою річницею заснування Національної асоціації адвокатів, вилилось у загострення застарілого конфлікту. При цьому навіть ті, хто виявився в опозиції до РАУ, залишаються лояльними до ідеї адвокатського самоврядування, тому компроміс ще можливий. Про це читайте у статті "Конфлікт немісцевого значення".

Бізнес

Україна опустилася зі 141-ї на 150-ту позицію в рейтингу Doing Business-2017 щодо вирішення проблем неплатоспроможності. Середній строк процедури банкрутства в нас триває 3 роки, що дуже довго порівняно з розвиненими країнами. При цьому існують справи, провадження в яких порушено ще минулого століття. Подробиці у статті "Борг перед ліквідацією".

Держава

Новий закон «Про Конституційний Суд України», другий проект якого з’явився в парламенті на цьому тижні, відрізнятиметься від чинного насамперед визначенням порядку розгляду конституційної скарги, ускладненими процедурами відкриття провадження та деталізацією конкурсів на посади суддів КС. Усі новації переважно пов’язані з унесеними до Основного Закону змінами. Втім, деякі новели розходяться з положеннями розд.ХІІ Конституції у відредагованому вигляді. Деталі у матеріалі "Єдиний у трьох іпостасях ".

Судова практика

Відмова потерпілого від права на одержання страхової виплати за договором не припиняє його права на компенсацію в деліктному зобов’язанні. Таку правову позицію щодо відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, у постанові від 26.10.2016 висловив Верховний Суд. Докладніше — "Делікт чи договір на вибір".

В Україні вже 4 роки діє Кримінальний процесуальний кодекс, який встановив нові процедури, права та обов’язки учасників процесу. Хтось вважає його революційним, хтось — навпаки. Але незалежно від оцінки цього акта деякі його положення, зокрема щодо забезпечення права на захист від пред’явленого обвинувачення, потребують удосконалення. Більше про це у статті  адвоката Олега Несінова "Між підозрою та обвинуваченням".

Кодексом адміністративного судочинства передбачена можливість судового контролю за виконанням рішення суду. Разом з тим формальний, поверхневий підхід законодавця стосовно визначення строків, що застосовуються при зверненні особи до суду із відповідною заявою у порядку судового контролю майже унеможливлює застосування відповідних норм на практиці. Детальніше про це у статті адвоката Надії Малачли "Повз межі розумного строку".

Закон і Бізнес