Закон і Бізнес


Чи є життя без пластику?


Тепер на острові Фер можна провести відпустку і в тиші, і без заподіяння шкоди навколишньому середовищу.

№48 (1294) 26.11—02.12.2016
5085

Поліетиленові пакети, сувеніри з пластику, штучні матеріали в оздобленні квартир для туристів — острови Фер і Хооге в Північному морі вирішили обходитися без цього.


За підрахунками експертів, щорічно у світовий океан потрапляє близько 8 млн т відходів з пластику. При цьому сміття, що плаває на поверхні води, — лише верхівка айсберга: 70% пластикового непотребу осідає на дні. Проблеми, пов’язані із цією загрозою, посилюються з кожним днем. Знайомі вони й німецьким островам у Північному морі. Тому з початку 2016 року на двох з них проводиться експеримент.

Проект під назвою «Plastikfrei wird Trend» («Тренд «без пластику») ініційований екологічною організацією BUND (Спілка охорони навколишнього середовища і природи Німеччини) і реалізується на островах Фер і Хооге (у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн). Їх оголошено зонами, де майже не використовується пластмаса.

Головну ставку при цьому роблять на екологічне виховання й освіченість населення. Наприклад, жителям островів розповідають про те, скільки шкоди природі завдають пластикові відходи, і закликають, щоб вони при виявленні такого сміття не проходили повз, а викидали його в спеціальні контейнери, встановлені на всіх місцевих пляжах.

А ще на Фері й Хооге щопонеділка влаштовують день без пластику, коли жителі намагаються взагалі обходитися без пакетів та інших виробів з поліетилену й пластмаси або принаймні звести їх використання до мінімуму. Співробітники місцевої судноплавної компанії, працівники торгівлі, рибалки відмовляються від тари й упаковки з пластику, віддаючи перевагу предметам зі скла, дерева, металу, паперу.

У супермаркетах покупці вже не кладуть овочі та фрукти в поліетиленові пакетики, а використовують папір або матерчаті торбинки. Свій внесок у справу захисту навколишнього середовища має намір зробити й туристичне агентство острова Фер. У майбутньому тут збираються вилучити з продажу всі сувеніри, виготовлені з пластмаси.

До 2017 року на острові Фер і трохи пізніше — на Хооге очікується й інше нововведення. Тут планують увести в експлуатацію зразково-показові квартири для відпочивальників, де майже не буде декору й предметів побуту, виконаних з матеріалів штучного походження.