Закон і Бізнес


Нема ПДВ – нема проблем


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
5150

Народні депутати вкотре запропонували скасувати ПДВ. Бо він корумпований, підприємці змушені платити хабарі, а громадяни задорого купувати товари. Ймовірно, ініціатива лише згає час законотворців.


В парламенті зареєстровано законопроект №5401 «Про скасування в Україні податку на додану вартість». У пояснювальній записці до проекту йдеться, що цей податок є дискримінаційним і корупційним, особливо в частині його відшкодування.

Крім того, автори документу обурюються, що в Податковому кодексі пільги для певних суб'єктів господарювання займають більше 20 сторінок. Й водночас, щоб відшкодувати ПДВ, багато компаній змушені платити чиновникам чималі хабарі. «Вартість відкатів для повернення ПДВ в 2010-2015г коливалася від 20% до 60% від суми відшкодування», - порахували знавці пролеми. Крім того, ПДВ гальмує розвиток споживчого ринку, так як закладений в ціну товарів і робить їх занадто дорогими для більшості українців.

Щоправда, важко очікувати на підтримку такої ініціативи як урядом, так і в стінах парламенту. Народні обранці, чиновники, експерти, платники податків наразі ламають списи над нормами мінфінівського проекту №5368, левова частка якого присвячена саме реформуванню чинної системи адміністрування ПДВ. До того ж, пропонуючи просто скасувати податок депутати навіть не пропонує жодних компенсаторів бюджетних втрат.