Закон і Бізнес


Бюджетна воля


№48 (1294) 26.11—02.12.2016
6437

Парламентарі поставили перед Конституційним Судом запитання, чи може Кабмін самостійно регулювати виплати, передбачені законодавством.


КС розпочав розгляд справи щодо конституційності положень п.11 прикінцевих положень закону «Про державний бюджет України на 2016 рік». Дане питання перед Судом поставили народні обранці.

Оскаржуваним положенням передбачено, що норми деяких законів застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабміном, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування.

Автори клопотання наголошують, що дані соціальні пільги і гарантії, надаватимуться та виплачуватимуться урядом по залишковому принципу у «ручному» режимі.

Хоча подібне «ручне» регулювання є досить звичним явищем, КС вирішуватиме, чи мають право посадовці обмежувати ті виплати, які передбачені законодавством. До того ж ініціатори звернення наголошували, що обмеження не узгоджуються з нормами міжнародного права.

Зважаючи на те, що бюджетний рік вже фактично завершується, рішення Суду буде радше «на майбутнє». Хоча при формуванні майбутнього кошторису урядовці матимуть можливість не звертати на нього увагу.

Закон і Бізнес