Закон і Бізнес


Відшкодування за рішеннями ЄСПЛ перекладуть на чиновників


23.11.2016 12:04
10488

Пропонується ввести персональну відповідальність посадових осіб за незаконні дії або бездіяльність, що призвели до подачі заяви до Європейського Суду з прав людини та за результатами розгляду якої Судом було постановлено Рішення на користь заявника.


Відповідний законопроект № 5438 «Про внесення змін до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» (щодо вдосконалення процедури виконання рішень та пропозицій Європейського суду з прав людини) зареєстровано у Верховній Раді, передає видання «Закон і Бізнес».

Відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» виконання рішень Суду покладається на органи виконавчої влади, які забезпечують здійснення заходів індивідуального (виплата справедливої сатисфакції, повторний розгляд справи адміністративним органом тощо) та загального характеру, необхідних для належного виконання рішення Суду у справі проти України та усунення недоліків системного характеру, які лежали в основі виявленого ЄСПЛ порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Автори документу зазначають, що зараз кількість звернень громадян до Європейського суду з прав людини за захистом їх порушених прав та свобод збільшилася.

Аналіз практики вирішення спорів Європейським Судом з прав людини, щодо порушення Україною в особі її органів норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, свідчить про негативну тенденцію у діяльності всієї системи державних органів, в наслідок порушення окремими посадовими особами норм українського та міжнародного законодавства. При цьому значні витрати бере на себе бюджет України.

У зв'язку з цим, пропонується доповнити положення Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» нормами, які б покладали персональну відповідальність за незаконні дії або бездіяльність посадових осіб, що призвели до подачі заяви до Європейського Суду з прав людини та за результатами розгляду якої Судом було постановлено Рішення на користь заявника.

Ініціатор законопроекту вважає, що це створить передумови для зменшення числа заяв до  Європейського  суду з прав людини проти України та попередження завдання шкоди іміджу держави.

Закон і Бізнес