Закон і Бізнес


Стали відомі подробиці стрілянини в криворізькому суді


21.11.2016 09:41
5439

В Саксаганському районному суді міста Кривого Рогу поліцейський був вимушений зробити попереджувальні постріли в приміщенні суду після нападу на нього осіб, що не реагували на законні вимоги та порушували громадський порядок на засіданні.


Про це йдеться у спільній заяві Вищої ради юстиції, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України стосовно неналежної охорони приміщень судів, передає видання «Закон і Бізнес».

Як повідомляється у заяві, 17 листопада 2016 року під головуванням судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Хомініч С. В. відбувався розгляд цивільної справи № 214/4557/16-ц за позовом Вайсбурд М. Г. до ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго», третя особа зі сторони позивача: Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії, про захист прав споживачів.

Під час проведення судового засідання в зазначеній справі присутніми в судовому засіданні особами, які не були учасниками процесу, вчинено неповагу до суду у вигляді невиконання розпоряджень головуючого у справі судді, непідкорення вимогам судового розпорядника в частині припинення порушення порядку в судовому засіданні.

Підтримання громадського порядку в суді, а також охорону приміщень Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області здійснює підрозділ Національної поліції України особливого призначення «Кривбас».

На вимогу поліцейського припинити порушення громадського порядку зазначені особи не реагували, окрім того, здійснили напад на поліцейського, який був вимушений зробити попереджувальні постріли в приміщенні суду.

Вища рада юстиції, Рада суддів України та ДСА України звертають увагу на неприпустимість неналежного здійснення охорони судів та наголошують на тому, що станом на 18 листопада 2016 року з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні та місцеві суди, 453 (56,44%) будівлі не охороняються взагалі, 197 (24,58%) – тільки вдень, 5 (1%) – лише вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 146 приміщення (18,21%).

Нагадаємо, 17 жовтня 2016 року Державна судова адміністрація України направила проект Тимчасового порядку охорони судів, інших органів та установ системи правосуддя на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, який до сьогодні не розглянуто.

Закон і Бізнес