Закон і Бізнес


Тріумф сильної руки

Перемога відставного генерала створить для ЄС нову проблему


Болгари сподіваються, що Румен Радев урятує країну насамперед від можливого напливу мігрантів.

№47 (1293) 19.11—25.11.2016
Олександр Андрєєв, керівник болгарської редакції DW
4787

Після тріумфу кандидата від опозиції Румена Радева на виборах президента Болгарії уряд пішов у відставку. Країну чекає неспокійна зима. А в Європи тепер одним клопотом більше.


В Європейського Союзу взагалі-то вистачає проблем, ще одна йому точно не потрібна. Проте після перемоги генерала у відставці Румена Радева на президентських виборах у Болгарії на кордоні ЄС із Туреччиною виникли чергові негаразди. Країна найближчими місяцями фактично житиме без уряду. Сам Р.Радев — теж проблематична фігура: на чолі держави опиниться недосвідчена, націоналістично налаштована людина, котра справляла враження безбарвного та безпорадного політика.

Уряд Бойка Борисова, чия партія ГЕРБ уходить до Європейської народної партії, 14 листопада оголосив про власну відставку, тому що ставлениця партії Цецка Цачева зазнала нищівної поразки на президентських виборах.

Західні спостерігачі неодноразово попереджали, що Р.Радев вестиме проросійську політику. Проте це помилкова думка. Люди, котрі його добре знають, підкреслюють, що генерал, котрий здобув освіту в тому числі й у США, не має планів як-небудь змінювати стратегічну орієнтацію Болгарії — члена ЄС і НАТО.

Небезпека від Р.Радева полягає зовсім в іншому — як і більшість офіцерів, він переконаний націоналіст, котрий поділяє традиційні забобони відносно Туреччини. До цього слід додати ще й те, що в Болгарії на тлі теми біженців і близькості до Анатолії буквально панує масова істерика. 9 із 10 жителів країни побоюються, що Анкара незабаром «відкриє шлюзи» й «затопить» країну десятками тисяч явно не шанованих у Болгарії мусульман з арабського світу.

Не було випадковим і те, що ультранаціоналісти, які проводили вкрай ксенофобську й агресивну кампанію проти біженців і мігрантів, змогли набрати понад 17% голосів у першому турі президентських перегонів. У цій ситуації Р.Радев виглядав для більшості якраз відповідним вибором: сильна рука, відставний генерал, який закриє кордони й у разі потреби дасть Туреччині відсіч.

Знадобиться ще кілька місяців, перш ніж можна буде провести дострокову парламентську компанію, оскільки президент Росен Плевнелієв, повноваження котрого закінчуються, згідно з конституцією вже не зможе призначити вибори. Весь цей час нинішній уряд прем’єра Б.Борисова тимчасово виконуватиме обов’язки. Стабільності це не обіцяє.

До того ж надворі зима, час великих рахунків за електрику й опалення, які нерідко виганяють болгар протестувати на вулиці. Можливо, за цим криється цинічний план Б.Борисова — піддати людей кільком місяцям невпевненості та страхів, з тим щоб наступного року здобути тріумфальну перемогу.