Закон і Бізнес


Не лякайте дітей!


№47 (1293) 19.11—25.11.2016
4594

Рада адвокатів Великої Британії розробила нове керівництво для представників юридичного співтовариства щодо допиту «вразливої категорії» свідків і потерпілих. До такої належать діти, а також люди зі психічними розладами.


Як повідомляє The Guardian, відповідна програма підготовки призначена для адвокатів, котрі беруть участь у кримінальних справах, пов’язаних з насильством.

За словами голови ради адвокатів Шанталь-Айме Доер’єсе, давання показань, особливо при перехресному допиті, може стати «важким і лячним» для «вразливих свідків, особливо коли судовий процес має для них «життєво важливе значення». «Використання спеціальних методів для перехресного допиту допомагає вразливим свідкам відчувати себе в безпеці. І, швидше за все, так вони зможуть давати показання точніше. Тобто (ці заходи) будуть в інтересах свідків і правосуддя», — сказала вона.

За словами Ш.-А.Доер’єс, у 2015 році рада адвокатів видала наказ, яким заборонила «дуже часті перехресні допити» за участю «вразливої» категорії громадян. Документ також зобов’язував адвокатів заздалегідь погоджувати на судовому слуханні час, «тривалість і характер» допиту.

Крім того, минулого року британський суд постановив, що служителі Феміди можуть уводити обмеження щодо проведення допиту, якщо інші адвокати вже зібрали необхідну інформацію. Це рішення було винесено в рамках справи жінки, яку впродовж тижня допитували про її минуле.

Питання про вживання нових, м’якших заходів при допиті також пов’язане із самогубством Френсіс Андраде, котра стала жертвою сексуального насильства. Видання відзначає, що вона наклала на себе руки після надання свідчень, при цьому в основному «її відчай був пов’язаний з тим, що їй здавалося, ніби суд не вірить її словам».