Закон і Бізнес


Іноді краще мовчати

Президента спробують усунути від влади за розголошення держтаємниці


№47 (1293) 19.11—25.11.2016
4408

Лідер фракції Соціалістичної партії в Національній асамблеї Клод Бартолон вручив президентові Франсуа Олланду і прем’єру Мануелю Вальсу копію проекту резолюції про відсторонення від влади глави держави.


Ініціатива належить опозиційним депутатам від партії «Республіканці». Загалом у списку фігурують імена 79 парламентарів. «Резолюція підготовлена для початку процедури імпічменту президента республіки згідно з ст.68 конституції країни», — мовиться в документі.

У цій статті основного закону Франції йдеться про те, що керівник держави може бути звільнений з посади в разі скоєння ним зради або розголошення державної таємниці. Така норма прийнята у 2014 році й задіюється вперше.

Під державну зраду, на думку республіканців, підпадає недавня публікація книжки «Президент не повинен цього говорити». У ній, зокрема, Ф.Олланд розповів про цілеспрямовані вбивства й нереалізовані плани нападу на Сирію у 2013 році, уточнює Le Figaro.

У той же час видання вважає: шансів на те, що процедура усунення гаранта від влади буде запущена, практично немає. Більшість у парламенті належить соціалістам, які не допустять імпічменту президента-однопартійця напередодні виборів, які пройдуть у квітні—травні 2017 року.

До речі, про свій намір позмагатися за крісло керманича вже висловилося близько півсотні охочих. Нинішній глава держави не відкидає того що долучиться до них, якщо буде впевнений у перемозі. Проте, на думку експертів, після таких звинувачень може й передумати.