Закон і Бізнес


Кожному — по потребах


У фінських школах можна буде обирати, які теми вивчати, з огляду на те, чи знадобляться ці знання в майбутньому. Учням така ідея подобається.

№47 (1293) 19.11—25.11.2016
4962

Система освіти Фінляндії вважається однією з найкращих у світі. Проте місцева влада вирішила влаштувати справжню революцію в шкільній системі. Чиновники хочуть відмінити шкільні предмети.


Голова департаменту освіти Гельсінкі Марьо Кіллонен пояснив зміни так: «Є школи, в яких викладають старомодним способом, що було добре на початку минулого століття. Але потреби зараз змінилися, і ми повинні створити щось придатне для XXI ст.».

Замість окремих предметів школярі вивчатимуть події та явища в міждисциплінарному форматі. Так, Друга світова війна розглядатиметься з точки зору історії, географії й математики. А при вивченні курсу «Робота в кафе» учні отримають комплексні знання про англійську мову, економіку та комунікативні навички.

Така система вводиться для старшокласників починаючи з 16 років. За задумом, учень повинен сам обрати, яку тему чи явище вивчати, виходячи з уявлення про їх необхідність у подальшому житті. Таким чином, підліткам не треба буде проходити повний курс фізики чи хімії й перейматися вічним питанням: «Для чого я все це вивчаю?».

Також змінюється традиційний формат спілкування. Учні не сидітимуть за партами й не чекатимуть, коли ж їх викличуть до дошки. Натомість буде спільна робота в невеликих групах і обговорення проблем.

Фінська система освіти заохочує роботу в колективі, а тому зміни торкнуться й викладачів. Шкільна реформа вимагатиме більшої взаємодії між учителями різних предметів. Приблизно 70% педагогів у Гельсінкі вже пройшли підготовку за новою системою подання інформації й отримають надбавку до зарплати.

Повністю оновити систему планується до 2020 року.