Закон і Бізнес


В МКС приєднання Криму до Росії назвали окупацією


Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуда

16.11.2016 16:54
14600

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуда визначила приєднання АР Крим до Росії війною з Україною та окупацію її територій.


Про це повідомляється у її доповіді, опублікованій на сайті МКС, передає видання «Закон і Бізнес».

У документі уточнюється, що конфлікт у Криму розпочався не пізніше 26 лютого 2014 року, коли російські війська встановили контроль над українськими територіями без згоди влади України. Тому у відповідності з правилами ведення бойових дій, з 18 березня 2014 року Крим і Севастополь знаходяться під окупацією.

«Згідно з Римським статутом, військовий конфлікт може бути визнаний міжнародним, якщо одна або декілька держав окупують територію іншої країни зустрічаючи або не зустрічаючи збройного опору», — написала Бенсуда.

За її даними, російська влада здійснює на території окупованого Криму наступні злочини: безсудні убивства і викрадення, проводяться озброєним угрупуванням «самооборони Криму»; утиск кримських татар; ув'язнення, побиття і погрози сексуального насильства на адресу невизнавших референдум про приєднання; примусовий призов на військову службу.

За словами прокурора, слідчі МКС активно працюють над з'ясуванням, чи дійсно Росія контролює збройні угруповання на сході України. Якщо вони дадуть позитивну відповідь на це питання, то події і в цій частині країни будуть визнані збройним конфліктом з участю Росії.

Закон і Бізнес